Türkiye’den bu ürünleri getirmek de yasakmış
Türkiye’den tatil dönüşü hayvansal ürün getiren çok sayıda vatandaşımız sınır kapılarında büyük sorunlar yaşıyor. Geçtiğimiz haftalarda özellikle Hırvatistan’dan sık sık bu tür haberler aldık ve sizlerle paylaştık. Bilindiği gibi Avrupa Birliği’ne et, peynir, süt, yumurta, tereyağ, bal, pastırma gibi hayvansal ürün sokmak yasalara aykırı. Yapmaya çalışan ve yakalananların hem ürünlerine el konuluyor, hem de yüksek para cezaları uygulanıyor. Bu sebeple birçok vatandaşımız binlerce Euro ceza ödemek zorunda kaldı. (Buradan okuyabilirsiniz) AB ülkeleri, bulaşıcı hastalık bulaşmasını istemedikleri için sıkı kuralları uyguluyorlar.
Meyve ve sebzeye de izin yok
Şu ana kadar yanında hayvansal ürün getiren vatandaşlarımız kara sınır kapılarında ve havalimanlarında sorun yaşamıştı. Ancak Almanya’da son yaşanan olayda Türkiye’den dönen yolcuların beraberindeki meyve ve sebzelere de el konuldu. Bu olay şaşkınlık yaratırken “Acaba neden” diye soranlar oldu. Saarbrücken Havalimanı’na inen 5 kişilik ailenin bagajında 5 kilo peynir, 4 kilo tereyağı, meyve ve sebze olduğu ve bütün ürünlere el konulduğu açıklanmıştı. (Haberini buradan okuyabilirsiniz) Haberi değerlendiren Turizmavrupa okurları da “Peynir ve tereyağının yasak olduğunu anladık. Peki meyve ve sebzeye neden el konuldu?) diye sordular.
Doğaya zarar verebilirler
Saarbrücken Alman Gümrük Dairesi konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı: “Avrupa Birliği dışındaki üçüncü ülkelerden gelenlerin kurallara uyup uymadıkları sıkı şekilde kontrol ediliyor. Bulaşıcı hastalıklara neden olabilen hayvansal ürünlerin yanı sıra hayvansal olmayan ürünler de “Tehlikeli” sınıfına girebiliyor. Örneğin meyve, sebze, yumrular, filizler, dikim için bitkiler veya köklerin de hastalık taşıma ve yayma riski var ve Avrupa Birliği genelindeki ülkelerdeki diğer bitkilere zarar verebilirler.”
Pek uygulanmıyor ama hakları var
Yani Alman yetkililer, meyve ve sebzenin de getirilmemesini vurgularken doğaya herhangi bir zarar vermemek için bunlara el konulabileceğini belirtiyorlar. Elbette bu kural pek tanınmıyor ve uygulanmıyor. Ancak Saarbrücken’de de görüldüğü gibi gerektiğinde uygulanabiliyor ve yasal bir dayanağı da var.
(A)
FOTO: ZOLL