Avrupa’da yaşayan gurbetçilerin büyük çoğunluğu tatillerini geçirmek ve memleket özlemlerini gidermek adına Türkiye’yi tercih ediyor. Bu süreçte gurbetçilerin bir kısmı toplu ulaşım araçlarını tercih ederken bir kısmı da Sılayolu denilen uzun bir yolculuk sonrası memleketlerinin yolunu tutuyor. Bu yolculuk çoğunlukla otomobil üzerinde yapılsa da motosiklet ve bisiklet yolculuğunu tercih eden maceracılar da bulunuyor.
Sılayolu’na çıkan gurbetçiler tercih ettikleri güzergahlara göre; Almanya, Avusturya, Slovenya, Hırvatistan, Macaristan, Sırbistan, Makedonya, Yunanistan ve Bulgaristan ülkelerinden geçip İpsala veya Kapıkule girişinden Türkiye’ye ulaşıyorlar.
İlginizi çekebilir: Bisikletle Fransa’dan Erzincan’a yolculuk
Yurtiçi ve yurtdışı pek çok motor seyahatine katılmış Motosiklet İleri Sürüş Eğitmeni Faruk Işıkkent’ten Sılayolu’nu motosiklet üzerinde aşmak isteyecek maceracı kişiler için bu süreçteki yolculuk önerileri ve olmazsa olmazlar konusunda bilgi aldık.
İlk olarak motosiklet ile ülkelerarası seyahat etmek isteyen sürücülerin çok iyi planlama yapmaları gerekiyor.
Teknik kontrol ve bakım çok önemli
Öncelikle motosikletlerinin teknik kontrolünün ve bakımlarının tam ve eksiksiz olduğu kontrol edilmeli. Lastik kondisyonları gibi motosikletin kendisinden kaynaklanan riskleri en aza indirebilmek için gerekli kontroller sürüş öncesinde ve sürüş sırasında yapılmalı.
Sürücülerin kendi güvenliklerini ihmal etmemeleri adına; tam korumalı kıyafet, sürüş botu, standartlara uyan ve kapalı (full face) kasklar tercih etmeleri gerekiyor.
Bunun yanı sıra yol ve hava şartları takip edilmeli, mevsime uygun kıyafetler, yağmurluk, fosforlu yelek gibi ekipmanlar eksiksiz hazırlanmalı.
Yolda ihtiyaç duyulacak bakım için motosikletlerde zorunlu olan avadanlık seti dışında basit lastik tamir kiti veya kompresör, zincir yağı, gece sürüşü yapılacak ise (mecbur kalınmadıkça yapılmaması gerekiyor) fener gibi aydınlatma ekipmanları bulundurulmalı.
Sürücüler kendi tecrübelerine göre sürüş sürelerini, mola yerlerini, konaklama yapacakları yerleri, yakıt alacakları yerleri, paralı-parasız yolları, feribot vs gibi konuları önceden planlamalı.
Yolculuk sürecinde tek başına seyahat edecek kişilerin yolculuğa başlamadan önce bir yakınına veya tanıdığına bilgi vermesi veya canlı konum ile takibini istemesi ve belirlediği zaman dilimlerinde haberleşmeyi gerçekleştirmesi oldukça önemli.
Yolculuk öncesi motosiklet gereklilikleri eksiksiz karşılansa dahi olası ve gerçekleşmesi muhtemel problemler olabiliyor.
Sürücüden kaynaklanan riskler
- Sürüş yetenekleri dahilinde motor üzerindeki hakimiyet kapasitesinin yetersiz olması,
- Fiziksel ve zihinsel olarak sürüş için uygun olunmadığı durumlarda yola çıkılması,
- Yolculukta risk alınması.
Yol ve hava şartlarından kaynaklı riskler
- Diğer sürücüler,
- Yayalar,
- Buzlanma, bozuk yollarda oluşmuş su birikintileri,
- Trafikte yolda karşılaşılabilecek diğer etkenler (Hayvanlar, plansız yol çalışmaları, önceden olmuş kazar vb.)
Tüm bu riskleri yönetebilecek düzeyde bir sürüş yeteneğine sahip olmak oldukça önemli.
Doğru motosiklet tercihi
Uzun yolculuklarda motor tercihi kişisel olmakla birlikte, seyahatin konforlu ve rahat olmasını isteniyorsa touring veya enduromotorlar naked, Cross veya Cadde (speed) motorlarına göre daha doğru tercih olacaktır. Yine de istenildiğinde scooter ile de dünyayı gezmek mümkün. Uzmanımızın kişisel tercihi ise “BMW R1250 GS Adventure” veya benzerleri. Motor tercihi kişisel bir seçim ve uzun yolculuklar her motor ile yapılabilir tabii ki yeteri kadar zamanınız varsa.
Güzergâh tercihi
Güzergâh tercihlerinde de parametreler oldukça önemli. Bu tercih de kişisel bir seçim olsa da yol güvenliği ön planda tutulmalı ve muhtemel olumsuz durumlarda (motor arızası, kaza vs.) kime ve nereye ulaşılması gerektiği kesinlikle yol planına eklenmeli.
Bunun yanı sıra;
- Yolculuğun ne kadar bir sürede tamamlanacağı,
- Yolculuk sırasında, otoyol, ara yollar ve virajlı yollar arasında nasıl bir tercih yapılacağı,
Oldukça önemli.
Tercih edilecek yolun tamamen kişiye bağlı ve yoldan ne beklediği ile alakalı olduğu da unutulmamalı.
Yolculuk esnasında günlük gidilecek yol ve mola planlamaları yapılmalı, olumsuz durumlara karşı bir B planı oluşturulmalı. Güvenli sürüş dersleri alınmamışsa önce bu eğitimi almaları önemli.
Yolculuk sırasında sürücünün yanında olması gereken belgeler
- Geçerli bir sürücü belgesi.
- Avrupa’da, Schengen Bölgesi içerisindeki ülkelerdeki giriş çıkışlarda sorun olmasa da motor ruhsatı sürücüye ait değilse gümrük giriş çıkışlarında vekâletname isteniyor. Bunun yanı sıra bir trafik kazası sonucu bir başkasına zarar vermeniz halinde zarar görenin hasarının ödenmesini sağlayan Yeşil Kart Sigortası da gerekiyor. Ayrıca seyahat sürecinde geçilen ülkelerin hız limitlerine, otoyollarında (Bulgaristan, Slovenya, Avusturya vb.) kullanılan geçiş ücretleri için sonradan ceza gelmesinin önüne geçmek adına Vinyet kartları alınmalı.
Sürücülerin üzerinde bulundurması gerekenler
- Pasaport,
- Belgeler (Sigorta vs.),
- Cüzdan (nakit para ve kredi kartı),
- Cep telefonu için yedek batarya,
- Acil durumda aranacak kişi/kişiler bilgisi,
- Geçilecek güzergahta bulunan ülkelerin lisanı ile yazılmış acil durum numaraları,
- Mevsime uygun korumalı kıyafetler,
- Kişisel sağlıkla ilgili ürünler (Özel sağlık sorunlarıyla ilgili zorunlu ilaçlar yedekli bir biçimde bulundurulmalı).
Doğru yakıt kullanımın motorun performansı belirliyor. Motosikletleri riskli alanlarda kullanmak doğru vites ve doğru devirde olmak için araca fazla yüklenildiğinden yakıt tüketimi artırabiliyor. Trafiğin müsaade ettiği ve nispeten boş yollarda devir için daha ekonomik olan alt devirler kullanılabilir. Tüm bu durumları belirleyen faktör ise o esnada bulunulan durum.
Yolcu taşıma
Sılayolu gibi uzun yolculuklarda yolcu taşımak için önceden artçı eğitimi oldukça önemli. Bu eğitimi alan sürücüler güvenli bir biçimde herhangi bir yolda yolcu taşıyabilirler. Eğitimsiz kişiler, özellikle ilk defa yolcu taşıyacaklarsa bu durum riskli olabilir. Bu risklerin kendilerine bir eğitmen tarafından hatırlatılmış ve anlatılmış olması güvenlik açısından oldukça önemli.
Güvenli uğrak yerleri
Güvenli konaklama bölgelerini tespit etmek yola çıkmadan planlanacak konuların başında geliyor. Kişisel tercihlere ve bütçeye uygun, daha önce konaklanmış veya olumlu geri dönüşler aldığı bilinen yerler tercih edilmeli. Bu kurallara uyulduğu takdirde pek çok seçenek bulunabilir.
Acil durumlarda yapılması gerekenler
Ülkelere arası yapılan uzun seyahatlerde sürücülerin olası acil durumları başlarına gelmeden önce planlaması oldukça önemli.
Bu planlamalar içerisinde;
- Yola çıkılmadan canlı konum paylaşılması,
- Seyahat sağlık sigortası yapılması,
- Çekici hizmeti veren yerlerin belirlenmesi,
- Motosikletin servise ihtiyacı olursa nerelere gidilebileceğinin bilinmesi,
- Her ülkede o ülkenin lisanı ile acil durum numaraları 1 ve acil durum numarası 2 gibi bilgiler bulundurulması,
- Motorun veya kaskın üzerinde kan grubunun bulunması,
- Motosiklet yolculuğu kaza veya arıza sebebi ile tamamlanamayacak olursa bulunulan ülkeden veya bölgeden diğer vasıtalarla (uçak, tren, otobüs vb.) dönüş seçenekleri belirlenmesi,
yer alıyor.
(BD)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur