Hangi evcil hayvanlar hangi şartlarda Türkiye’ye alınıyor?
İzin sezonunun başlaması ve Covid-19 önlemleri kapsamında alınan önlemlerin esnetilmesiyle beraber sıla yolu da hareketlendi. Tatile giderken evcil hayvanlarını hayvan pansiyonlarına veya yakınlarına bırakanlar olduğu kadar, tatile küçük dostlarıyla gitmek isteyenlerin de sayıları bir hayli fazla. Bu kapsamda Türkiye’ye hangi evcil hayvanların girişlerine hangi şartlarda izin verildiğini bilmenin önemi büyük.
Hangi belgeler isteniyor?
Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı’nca kedi, köpek ve kuş evcil hayvan olarak tanımlanıyor. Belirtilen hayvanların ülkeye girişleri yalnızca yolcu beraberinde kabul edilir iken, evcil hayvanların yurda girişlerinde veteriner sağlık raporu, orijin ve aşı belgesi, varsa kimlik ve eşgal belgesi talep ediliyor. Hava, kara ve deniz sınır kapılarından yapılan girişlerde görevli veterinerler tarafından yapılan kontrollerin ardından evcil hayvanların girişlerine izin veriliyor. Bunların yanında akvaryum balıklarının girişlerine de izin verilirken, diğer hayvanların taşınması durumda ise pandemi gerekçesiyle bazı hava yolu firmaları tarafından kısıtlamalar uygulanabiliyor. Kedi, köpek, kuş ve balık dışında bir hayvanı ülkeye sokmak isteyenlerin, uçuşu gerçekleştirecekleri hava yolu firmasıyla iletişime geçmelerinde ise fayda var.
En fazla kaç evcil hayvana izin veriliyor?
Ayrıca yolcu yanında getirilmesine izin verilen hayvan sayıları hakkında da kısıtlamalar mevcut. Yurda giriş yapacak kişilerin yanlarına en fazla 2’şer adet kedi, köpek ve kuş almalarına izin veriliyor iken, akvaryum balığı getirmek isteyen yolcuların yanlarına 10 adet akvaryum balığı alabilmeleri mümkün.
Yanlarında evcil hayvanla ülkeye giriş yapmak isteyenlerin unutmaması gereken bir diğer husus ise, yanında hayvan bulunan kişilerin durumlarına göre gümrüklerdeki kırmızı veya yeşil renkli kapılardan geçmek zorunda oldukları.
Konu hakkındaki daha detaylı bilgi için ise Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı Sabiha Gökçen Havalimanı Veteriner Sınır Kontrol Müdürlüğünün ‘Ev ve Süs Hayvanlarının Ticari Olmayan Hareketlerinde Uygulanacak Hayvan Sağlığı Şartlarına Dair Yönetmelik’ şartlarına göre hazırlanan kılavuzuna göz atmakta fayda var:
TÜRKİYE ‘YE KEDİ-KÖPEK VE GELİNCİKLERİN GİRİŞİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR
1-Belirtilen hayvanların açıkça okunabilir bir dövme ,yada elektronik kimliklendirme sistemi(mikroçip) sistemlerinden biri ile tanımlanmış olması gerekir.
2-Elektronik Kimliklendirme Sistemi(mikroçip) var ise ; yalnızca okunabilir özellikte pasif radyo frekanslı kimliklendirme aleti olması gerekir(trasponder).Bu alet ise ;
-ISO 11784 standartlarına uygun ve HDX veya FDX-B teknolojisine sahip bir okuyucu tarafından okunması gerekir.
-ISO 11785 standartlarına uygun bir okuyucu tarafından okunması gerekir.
-Hayvanlardan sorumlu kimse denetim esnasında Trasponder okuyucusunu sağlamak zorundadır.
3-Kuduz hastalığına karşı aşılanmış olması gerekir.
Yapılacak olan kuduz aşısının geçerli olabilmesi için ise ;
-Modifiye edilmiş canlı bir aşı olamaz ; ve beher dozda en az bir antijenik ünite içeren inaktif bir aşı olmalıdır.yada canlı virüs vektöründe kuduz virüsünün bağışıklık glikoproteinini gösteren rekombinebir aşı olmalıdır.
-Dünya Hayvan Sağlık Teşkilatı(OIE) yayımladığı Kara hayvanlarında kullanıma mahsus aşılar ve teşhis testleri klavuzunda yer alması gerekir.
-Pasaportun veya Hayvan Sağlık Sertifikası nın ilgili bölümünde belirtilen tarihte yapılmış olmalıdır.Ve bu tarih mikroçip uygulama tarihinden erken bir tarih olamaz
-Rapel aşılama önceki aşılamanın geçerlilik süresi içerisinde yapılmadığı takdirde ‘ilk aşılama’ olarak kabul edilir
4-Türkiye’ye hareketinden 3(üç) ay önce ve son kuduz aşılamasından en az 30 (otuz) gün sonra yetkili bir Veteriner Hekim tarafından alınan kan serumu örneklerinde Antikor Titrasyon Testi ; AB(Avrupa Birliği) tarafından kuduz hastalığı için onaylanmış bir labaratuvara anti-kuduz antikor titrasyon testi için gönderilir.Nötralize edici antikor titresi için en az 0.5 Üİ/ml olarak eşdeğer düzeyde ölçülür.Ve hayvanın kabul edilebilir anti-kuduz antikor titresine sahip olduğunu gösterir sonuç raporu ,Türkiye giriş gümrüğüne sunulmak üzere temin edilir.
5- Kuduz Antikor Titrasyon Testi ; Kabul edilebilir anti-kuduz antikor titresine sahip olduğu pasoportunda belirtilen ve kuduz hastalığına karşı aşılamaları düzenli ve 3.madde’deki kriterlere uygun olarak aşılanan hayvanlar için tekrar talep edilmez
6-Eğer Türkiye menşeli(kökenli) olan Ev ve Süs hayvanın başka bir ülkeye gidip tekrar dönmesi durumu söz konusu ise; Bu durumda Türkiye’den hareketinden önce alınmış ve kabul edilebilir anti-kuduz antikor titresine sahip olduğunu gösterir sonuç raporu varsa , 4.madde ‘de belirtiğimiz 3(üç) ay’lık süre koşulu aranmaz .
7-Ev ve Süs hayvanının menşei ülke servisi tarafından düzenlenmiş ve onaylanmış Veteriner Sağlık Sertifikası ‘ na sahip olması gerekir.
8-Ev ve Süs hayvanlarına yetkili Veteriner Hekimce verilen Pasaport eşlik eder.Bu pasaportun yetkili bir Veteriner Hekim tarafından uygulanmış olan kuduz aşısının 3.madde’ de belirttiğimiz uygunluğunun ve geçerlilik süresinin halen devam ettiğini ,ayrıca gelen Hayvanın Türüne Özgü diğer hastalıklara karşıda aşı ve ilaç uygulamalarının yapıldığını doğrulaması gerekir.
9-Türkiye’ye 3 (üç) Ay ‘lıktan küçük aşılanmamış, kedi-köpek ve gelincik’lerin girişine ,hayvanların getirildiği ülkenin kuduz hastalığına ilişkin hayvan sağlığı durumu göz önüne alınarak Bakanlığımızın belirttiği sağlık şartlarını karşılaması koşulu ile izin verilir.
(SA)