Bu bahaneye inanmayın:”Tazminat Türkiye uçuşları için geçerli değil”
Son haftalarda Avrupa’da yaşayan bir çok vatandaşımızın uçuşu iptal oluyor. Tatil için Türkiye‘ye uçanlar, dönüş tarihini beklerken uçuşlarının iptal olduğu haberini alıyorlar. Turizmavrupa’nın da gündeme getirdiği sorun nedeniyle bir çok kişi zamanında işbaşı yapamama tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Bazı vatandaşlarımız, sırf işe geç kalmamak için geç tarihlere sunulan alternatif uçuşları kabul etmeyip başka havayolundan yeni bilet satın almak zorunda kalıyor. Bu da kalabalık ailelerde yüzlerce Euro ek masraf anlamına geliyor.
Aynı tarihlerde sunmak zorunda
Yolcuların unutmaması gereken önemli bir unsur var: Eğer havayolu uçuşu iptal ediyor ve size yakın bir zamanda alternatif bir uçuş sunamıyorsa bilet parasını iade etmesi gerekiyor. Örneğin uçuşunuzdan 2 gün önce size “İptal” haberi geliyorsa havayolu şirketinin en geç 2-3 gün içinde, yani benzer tarihlerde bir başka uçuşu ücretsiz sunması şartı var. Eğer havayolu size 10 gün sonraya bir uçuş sunarsa bunu kabul etmek zorunda değilsiniz. Bu durumla karşılaşan yolcuların “Kabul etmiyorum, paramı geri istiyorum” deme hakkı var.
Tazminat isteyin
Siz kendi imkanlarınızla yeni bir bilet satın alıp eve döndüyseniz bile havayolundan ana bilet parasının haricinde 250 ile 600 Euro arasında değişen tazminat alma hakkına sahipsiniz. Bir çok havayolu “Biz tazminat ödemiyoruz” veya “Bu kural Türkiye için geçerli değil” gibi bahanelerle ödeme yapmaktan kaçınacaktır. Ancak tazminat ödeme zorunluluğu Avrupa Birliğine uçan her havayolunu bağlıyor. Yani eğer sizin seçtiğiniz havayolu “Hayır” dese bile siz işin peşini bırakmayın ve sizi mağdur ettikleri için hakkınızı arayın. Yaptığınız ödemelerin faturalarını saklayın ve kopyasını bir şikayet yazısı ile birlikte havayoluna gönderin.
Aracı firmalar var
Eğer kendi yaptığınız başvuruda başarılı olamıyorsanız havayollarından tazminat talebinde bulunan aracı şirketlere başvurun. Bunlar komisyon karşılığı sizin yerinize başvuruda bulunup hakkınız olanı alıyorlar. Gerektiğinde de hukuki destek veriyorlar. Bu konuda yaşadığınız bölgelerdeki tüketiciyi koruma kuruluşlarından da destek alabilirsiniz. Bunlar genelde mağdurlara nasıl hareket edeceklerini izah ediyor, hatta örnek yazılar da sunuyorlar.
(A)