Avrupa’da bu ülkede 6 milyon kişi elektrik faturasını ödeyemeyecek
İngiltere’de enerji maliyetlerindeki artış geçen senenin son çeyreğinde 28 enerji şirketinin iflasını açıklamasının ardından bu yıl tüketicileri yansıtılmaya başlandı. Enerji denetim kuruluşu Ofgem, bu ay başında perakende gaz ve elektrik fiyatlarındaki üst fiyat limitinin 1 Nisan’dan itibaren yüzde 54 artırılacağını açıkladı. Ofgem’den yapılan açıklamada, gaz ve elektrik faturalarında fiyat tavanının yıllık 1277 sterlinden 1971 sterline yükseltildiği belirtildi.
Küresel gaz fiyatlarında rekor artış yaşandığının ifade edildiği açıklamada, tavan fiyatın yükseltilmesinden 22 milyon müşterinin etkileneceği bildirildi. Söz konusu artışla, otomatik ödeme yapan müşterilerin gaz ve elektrik faturalarında yıllık ortalama 694 sterlin artış olacağı hesaplanıyor.
Ülkede son dönemde hızla artan enerji maliyetlerini faturalardaki üst limit uygulaması nedeniyle müşterilerine doğrudan yansıtamayan enerji tedarik şirketleri, faaliyetlerini sürdürmekte zorlanıyor. Enerji kriziyle mücadelesini sürdüren tedarikçiler de İngiliz hükümetine üst fiyat limitini kaldırması veya yükseltmesi yönünde çağrıda bulunuyordu.
Örneğin, toplam 1,7 milyon müşterisi olan Bulb Energy gibi bazı büyük şirketler artık enerji denetim kurumu Ofgem aracılığı ile İngiliz hükümeti tarafından yönetiliyor.
İngiltere’de enerji piyasasında dağıtım yapan pek çok şirket bulunuyor. Tüketicilere, elektrik faturalarını sürekli gözden geçirip, şirketlerle sözleşme süreleri dolduğunda tarifelerini ve tedarikçilerini yenilemeleri önerisinde bulunuluyor.
Ofgem, 2019’dan bu yana ülkedeki tüketicilerin haklarını korumak için enerji faturalarında üst fiyat limiti uyguluyor. İngiltere’de elektrik fiyatlarındaki artış ise büyük oranda doğalgaz fiyatlarındaki artıştan kaynaklanıyor. Hane halkının yüzde 85’inin doğalgazla ısındığı ülkede, elektrik üretiminin üçte biri doğalgazla yapılıyor.
Geçen ay, İngiltere’de sivil toplum kuruluşu Age UK, İngiltere’de milyonlarca yaşlının enerji faturalarını ödemekte zorlandığını bildirdi.
– 6 milyon kişi faturalarını ödeyemeyecek
Age UK’den yapılan açıklamada, sivil toplum kuruluşunun, İngiliz İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Kwasi Kwarteng ile Çalışma ve Emeklilik Bakanı Therese Coffey’e mektup gönderdiği bildirildi.
Mektupta, “Fırınını kullanamayacak kadar endişeli olan ve bunun yerine çorba ve sandviçle geçinen, her gün değil sadece iki günde bir duş alan, sürekli akıllı sayaçlarını izleyen ve günlük limitlerini aşmadan ısıtıcılarını kapatan yaşlıların olduğunu duyduk.” ifadelerine yer verildi.
Ülkede milyonlarca yaşlı insanın enerji faturalarını ödemekte zorlandığı belirtilen mektupta, “Düşük gelirli pek çok yaşlı insan enerji kullanımlarını düşünecek kadar, kendilerini finansal baskı altında hissediyor.” denildi.
İngiliz sivil toplum kuruluşu Ulusal Enerji Eylemi’ne göre ise ülkede bu yıl toplam 6 milyon hanenin enerji faturalarını ödeyemeyeceği tahmin ediliyor.
(Aj)