Almanya, Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle ertelemek zorunda kaldığı ülkedeki son 3 nükleer santralin kapatılma işlemlerini yeniden başlatıyor.
Ülkedeki nükleer enerji santralleri aşamalı olarak son 20 yıldır kapatılırken 2011 yılında japonya’nın Fukijima kentinde yaşanan felaket sonrası bu süreç hızlandırılmış ve 2003’ten bu yana 16 reaktör kapatılmıştı.
İlginizi çekebilir: Alman başbakandan Rusya’ya sert açıklama
Almanya’nın eski şansölyesi Angele Merkel’in 2022’ye kadar ülkedeki nükleer enerjiyi tamamen kapatma planı ise Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında Avrupa’ya doğal gaz aktarımını kesmesi sonrası kesintiye uğramıştı. Ülkede kış aylarında yaşanan ısınma krizi nedeniyle kalan 3 nükleer santralin kapatılması ertelenmişti.
Gelinen süreçte 15 Nisan 2023 olarak belirlenen son tarihe uyularak Almanya’daki son 3 nükleer santral olan Aşağı Saksonya’nın kuzeyindeki Emsland’daki tesisleri ve Isar 2 ve Neckarwestheim reaktörleri cumartesi günü kapatılacak.
Alternatif konusunda soru işaretleri bulunuyor
Ancak Nükleer santrallerin yerini alacak enerji kaynaklarını belirleme konusuyla hâlâ bir problem.
Almanya elektrik üretiminin üçte birini hâlâ kömür üzerinden sağlıyor ancak iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında belirlenen hedefler çerçevesinde 2030’da başlatılacak ilk kapatma işlemiyle birlikte ülkedeki tüm kömürle çalışan elektrik santrallerini 2038’e kadar kapatılması planlanıyor.
Güneş ve rüzgâr teknolojilerine büyük yatırımlar yapılsa da birçok kişi yenilenebilir enerjideki mevcut ilerleme hızının Almanya’nın kendi yeşil enerji hedeflerini karşılama konusunda yeterli olmayacağı endişesi taşıyor.
(BD)