Avrupa genelinde devam eden yüksek enflasyonun aldıkları ücretleri eritmesi nedeniyle pek çok sektörde çalışanlar greve gitmeye devam ediyor. Bu durumun özellikle ulaşım sektöründe yaşanması ise seyahat edecek kişilerin planlarını sürekli gözden geçirmelerine neden oluyor.
İlginizi çekebilir: Bu havalimanında 10 günlük grev başladı
Çalışanların greve gittiği Avrupa ülkelerindeki son gelişmelere baktığımızda;
İspanya’daki havalimanları kilit
İspanya’nın en işlek havalimanlarından bazılarındaki grevler Paskalya arasında da devam ediyor. Yer hizmeti sunan şirketler ve kargo taşıma firmaları Swissport’ta sendikalı işçilerin grevleriyle karşı karşıya.
Sendikaya bağlı işçilere 27 Şubat’tan 13 Nisan’a kadar her Pazartesi, Salı ve perşembe günü 24 saatlik grev yapmaları çağrısında bulunuldu.
Swissport Handling’in hizmet verdiği havalimanları arasında, Madrid-Barajas, Barcelona-El Prat, Reus, Alicante, Valencia, Murcia, Málaga, Almería, Salamanca, Valladolid, Burgos, Logroño, Zaragoza, Huesca, Lanzarote, Gran Canaria ve Tenerife Sur yer alıyor.
İspanya’daki sendikalara bağlı çalışanlar ülke yasalarının gerektirdiği şekilde asgari düzeyde hizmet sağlamak zorunda. Bu nedenle grevlerin yolcular üzerinde etkisini kestirmek için henüz erken. Bunun yanı sıra bugüne kadar yapılan grevlerde önemli gecikmelerin yaşandığı da görülmedi.
İtalya’da tren işçileri greve gidiyor
İtalya’daki işçi sendikaları, ülkenin ana tren operatörü Trenitalia’nın ve ortaklarının yetersiz çalışma koşullarını protesto etmek için grev çağrısı yaptı.
Şirket çalışanları, 14 Nisan’da ülke çapında sekiz saatlik bir greve katılacak. Grevin sabah 9’da başlayıp akşam 5’te bitmesi planlanıyor.
Bu süreçte ne kadarlık bir kesinti yaşanacağı ise greve kaç işçinin katıldığına bağlı olacak. Ancak endüstrideki mevcut anlaşmalar çerçevesinde, Trenitalia grev sırasında minimum ulaşım hizmetleri sağlamakla yükümlü.
Milano’da da toplu taşıma grevi
Milano toplu taşıma operatörü ATM’nin çalışanları da 19 Nisan’da 08.45-12.45 saatleri arasında yeniden greve gidecek.
ATM’nin gösteri sırasında asgari düzeyde temel hizmetleri sağlayıp sağlamayacağı ise henüz açıklanmadı.
Almanya’da tahkim süreci
Alman kamu sektörü çalışanlarının ücret iyileştirmelerine yönelik çalışmaları sonuçsuz kalında konu tahkime taşındı. Bu durumda son haftalarda ülkedeki ulaşım sektörünü vuran grevler şimdilik askıya alınacak. Ancak tahkim sonucuna göre nisan sonunda devam edebilirler.
Fransa’daki emeklilik protestoları büyüyor
Fransa’daki sendikaların yasal emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılmasına karşı başlattıkları mücadele devam ediyor.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un emeklilik yaşına yönelik değişikliği meclis oylaması olmadan kabul etmeye karar vermesinin ardından ülke genelinde patlak veren protestolar sonrası Paris’te çöp yığınları oluştu. Bu yığınları yakan protestocular ayrıca Fransa’nın başkentinde de polisle çatışmaya da girdi.
Sendikalar şimdi de 13 Nisan’da ulaşımın da dahil olduğu çeşitli sektörlerde 12 günlük bir protesto eylemi çağrısında bulundular. Bu tarih Paris’teki çöp toplayıcılarının yeni ve sürekli bir greve başlayacakları tarihle de çakışıyor.
Grev gezginleri nasıl etkileyecek?
Ülkedeki son grevde toplu taşıma hizmetlere olan etkinin minimal olduğu görüldü. Paris’te 6 Nisan’da gerçekleşen grev eylemi sırasında, şehir içi toplu taşıma çok az aksamayla çalıştı. Bu süreçte otobüsler ve tramvaylar normal şekilde çalışırken eylemlerden yalnızca üç metro hattı etkilendi.
SNCF ile yüksek hızlı tren hizmetlerinde ise eylemin son gününde dört TGV ve düşük bütçeli Ouigo treninden üçü çalıştı. Ülkedeki grevlerin kesin saat çizelgeleri, bir önceki gün saat 17.00’de kamuoyuyla paylaşılıyor.
Uçuşlarda henüz bir iptal yok
Fransa’daki grevler öncesi uçuş iptali veya gecikmeye yönelik bir açıklama yapılmadı. Önceki grevde ise Fransız hava trafik kontrolörleri, Orly-Paris, Marsilya-Provence önlem olarak Bordeaux ve Nantes havaalanları gibi bazı Fransız havalimanlarındaki iç hat uçuşlarının yaklaşık yüzde 20’sini iptal etmişti.
Önceki grevde, Versay Sarayı ve Bahçeleri ile Louvre müzesi gibi halka açık anıtlar, önemli noktalar ve müzeler kapanmıştı. Yeni kararların perşembe günü kurumların resmi sitelerinden paylaşılması bekleniyor.
Birleşik Krallık’ta seyahat riski
Britanya Adası’ndaki grevlerin ulaşım hizmetlerini etkilemesi beklenmiyor ancak seyahat engelleri getirme ihtimali bulunuyor.
İngiltere, İskoçya ve Galler’deki Pasaport ofislerinde çalışanların da dahil olduğu Kamu ve Ticari Hizmetler sendikasının (PCS) binden fazla üyesinin 3 Nisan’dan 5 Mayıs’a kadar grevde olcağını duyurmuştu.
Grev, Durham, Glasgow, Liverpool, Londra, Newport, Peterborough ve Southport çalışanlarını kapsıyor.
Londra merkezli İş Seyahati Derneği ise grev döneminde bir milyondan fazla pasaport başvurusunun işleme alınacağını tahmin ediyor. Pasaport başvurularındaki resmi evraklarda belirtilen mevcut süre olan 10 haftanın değiştirilmesine yönelik bir girişim yok.
Heathrow Havaalanı da beş haftalık grev sırasında normal şekilde çalışacağını söyledi. Acil durum planlarının “iyi çalıştığını” açıklayan bir sözcü ve grevler nedeniyle son dakika iptallerinin yaşanmadığını belirtti.
Havaalanı, yaşanan iptallerin tümünün hafta başında yolculara önceden haber verilmesiyle kararlaştırıldığını açıkladı.
(BD)