Uçak bilet fiyatlarının tavan yaptığı bir dönemdeyiz. Herkes tatile uçabilmek için ne kadar para harcaması gerektiğini hesaplarken, bir yandan da ek masraflardan kurtulmaya çalışıyor. Zaten bilete yüksek ücretler ödemek zorunda kalanlar, bir de bagaja gereksiz yere para vermek istemiyor. Bilindiği gibi bazı havayolu şirketlerinde yolcudan 1 kilo fazla bagajı olsa bile ek ücret alınıyor. Bu sebepe bavula ne kadar az doldurulursa o kadar iyi. Eğer havayolu şirketi yolcu başına örneğin 23 kg hak tanıyorsa ve sizin yanınızda 25 kilo varsa, sizden bu iki kilo fazlalığın ücreti istenebiliyor. Bazı havayolu şirketleri uçağın doluluk durumuna göre göz yumarken, bazıları kimsenin gözünün yaşına bakmadan “kural neyse o” diye tahsilat yapıyor.
Eşyalar ne olacak?
Bir de bagajsız uçma imkanı var. Yani yolcu yanına sadece 8 kiloluk el bagajı alıp “Bavulsuz” uçarsa indirim imkanlarından faydalanabiliyor. Ancak bu defa da yanına günlük eşyalarını götürememiş oluyor. Yolcular açısından yük kısıtlaması daima büyük bir sorun oluyor. Bazı yolcular tedbirli davranıp henüz evden çıkmadan bagajının yükünü kontrol ediyor. Bazıları ise bunu yapmayı unutunca havalimanında büyük stres yaşıyor. Sırf ek ücret vermemek için fazla gelen eşyalarını bavuldan çıkarıp uğurlamaya gelen yakınlarına veren de oluyor. Eğer böyle bir imkanınız yoksa son çare bu eşyaları çöpe atmak oluyor.
Yardımsever bir yolcu bulmak
Bu tür sorunlar yaşamak istemeyen yolcular farklı yöntemlere başvurabiliyor. Bunların en sık yapılanı, fazla yükü ek bir el bagajına koymak ve havalimanına gitmek. Burada check in sırasında bekleyen ve yanında fazla yükü olmayan bir yolcu bulmak gerekiyor. Yolcuya el bagajı teslim ediliyor. Zaten yanında ağır eşyası olmayan bu yardımsever yolcu, sizin el bagajınızı kendi bagajı gibi verip daha sonra hedef havalimanında yine size teslim ediyor. Ancak bu yöntemin bazı riskleri var. Teslim alan kişi bulamayabilirsiniz. Veya yardım istediğiniz kişiler bu teklifinizi kabul etmeyebilir. Bu durumda elinizde yine fazla yükle ortada kalmış olursunuz.
Kat kat eşya
Biraz daha kurnazca davranan yolcular ise son yıllarda şu yöntemi deniyorlar: Havalimanında bavulun ağırlığı kontrol ediliyor, ancak kimse yolcunun ağırlığına bakmıyor. Bunu fırsat bilen bazı yolcular, henüz evden çıkmadan üst üste giyim eşyası giyiyorlar. Yani kat kat kazak veya pantolon giyinme yöntemini uyguluyorlar. Bu elbette oldukça rahasız edici bir durum. Özellikle sıcak havalarda “Çekilmez” ancak buna rağmen tercih edilebiliyor. Ayrıca ağır ancak küçük eşyaları ise kıyafetlerinin cebine yerleştiriyorlar. Bunu yapan yolcular “Bu sayede hiç fazla yük ödemiyoruz. Çok kolay bir yöntem” bilgisini veriyorlar.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur