Avrupa’daki Türkler yaz sezonu yaklaştıkça memleket hasretlerini gidermek için sabırsızlanmaya başladılar. Tatil sezonu açıldığında pek çok gurbetçi kendi araçlarıyla Sılayolu güzergâhı üzerinden Türkiye’ye giriş yapacaklar. Bu yolculuğu tercih eden kimi insanlar ise yanlarında evcil hayvanlarını da götürmek isteyecek.
Evini patili dostlarıyla paylaşan çoğu insan için onlar birer aile bireyi gibidir. İnsanlar tüylü dostlarıyla evlerini, yemeklerini hatta yataklarını dahi paylaşırlar. Tatile çıktığımız zaman ise çok sevdiğimiz evcil hayvanlarımızı emanet edecek birisini bulamazsak ya da yanımızdan ayırmak istemezsek bize eşlik etmelerinden başka çare de kalmaz.
İlginizi çekebilir: Evcil hayvanları uyutmak yasaklanıyor
Bu uzun yolculuklarda peşimize taktığımız evcil hayvanlarımızın güvenli, sağlıklı ve huzurlu bir yolculuk geçirmelerini sağlamak için dikkat edilmesi gerekenleri Veteriner Hekim Deniz Koray Gülsoy’a sorduk ve okuyucularımız için derledik.
Tıka basa doyurmayın
Yol çıkmadan önce küçük dostlarımızın karınlarını tıka basa doyurmamalıyız. Ayrıca çok fazla su da içirmemeliyiz. Çok fazla besin ve gıda, yolculuklarda genel olarak arabanın yapacağı manevralar sonrasında kusma vakaları yaşanmasına sebebiyet verebilir.
Besin olarak ise konserve mama ve kuru mamaların karıştırılıp verilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Farklı mama kullanamayın
Uzun yolculuklarda sindirimi kolay besinler verilmeli. Kaliteli ve profesyonel olarak önerilen konserve mamalar tercih edilmeli. Kendi yedikleri kaliteli kuru mamalar tercih edilmeli. Alışılmış mamaların dışına kesinlikle çıkılmalı. Yolculukta yanınıza kendi mamasından bolca almayı unutmamalısınız. Mama değişikliği evcil hayvanlarda ishal gibi ciddi problemlere neden olabiliyor.
Sakinleştirici yerine mola vermeyi tercih edin
Sakinleştirici ilaçların kullanımından kaçınılması öneriliyor ancak evcil hayvanımız aşırı korkuyor veya sürüşü etkileyecek şekilde rahatsızlık yaratıyorsa belli bir ölçüde sakinleştirici verilebilir. Kedilerde aşırı salya, köpeklerde ise sürekli uluma gibi hareketler bu belirtilerden sayılabilir. Dostlarınız problem çıkarmıyorsa ve 3-4 saatte bir mola veriyorsanız sakinleştirici kullanmamanız daha doğru olacaktır. Sakinleştirici kullanacaksanız, kullanmadan önce muhakkak kendi veterinerinize danışmayı ise unutmayın.
Evcil hayvanlarınızın mola sürelerini dostunuzun özelliklerine göre belirlemeniz daha doğru olacaktır. İlk defa uzun bir yola çıkacaksanız ortalama 2-3 saatte bir mola vermek korkularını yenmeleri açısından faydalı olacaktır.
Evcil hayvanlarınızla iletişim kurun
Küçük dostlarının strese girmelerini önlemek isteyen hayvanseverler ise sevdikleri bir oyuncaklarını varsa peluş yastıklarını muhakkak yanlarında getirmeliler. Ödül mamaları yanınızda götürmek de faydalı olacaktır. Dostunuzu, kucağınıza alabilir ve rahatlamaları açısından sevebilir ve sakinleştirici cümleler kullanabilirsiniz.
Yüksek müzikten kaçınmalı ve araç ısısını stabil tutmalısınız. Aracın sıcaklığı oda sıcaklığına yakın olmalı.
Molalarda ihtiyaçlarını karşılamaları için dışarı çıkarılan dostlarımızı uzun otların bulunduğu ortamlara sokmaktan kaçınmamız gerekiyor. Bilmediğimiz yerlerde bazı parazitler olabilir.
Aşıları ve ilaçlar eksiksiz olmalı
Yola çıkmadan önce iç ve dış parazit ilaçları mutlaka verilmeli. Kuduz ve karma aşıları mutlaka yapılmalı. Bilinmeyen, sahibi olmayan hatta sahibi olsa dahi diğer hayvanlarla temastan kaçınılmalı. Yoldaki bir hastalık bütün tatilinizi dostunuzun tedavisine ayırmanıza neden olabilir. Ayrıca hayvanlar taşıyıcı da olabildiklerinden kendinizi de hasta bulabilirsiniz.
Evcil hayvanlarınızın pasaportları uzun yolculuklarda mutlaka yanınızda olmalı.
(BD)
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur