Türkiye‘den Avrupa Birliği ülkelerine yapılan turistik vize başvurularının reddedilme oranı son yıllarda büyük artış gösterdi. Türk vatandaşlarının Avrupa’ya gitmek için aldığı Schengen vizesi bu yıl tam bir çileye dönüştü. Korona virüs süreciyle başlayan seyahat kısıtlamalarında vize almak isteyen Türk vatandaşlarına red kararı kısıtlamaların kalkmasına rağmen normale dönmedi. Ödenen onca ücrete, uzun bekleme sürelerine rağmen olumsuz yanıt alanların sayısı giderek artıyor. Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alırken karşı karşıya kaldığı sorunlar, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Genel Kurulu’nda (AKPM) görüşüldü. Meclisin Türk Grubu, yaşanan sorunları ve çözümlerini içeren bir rapor hazırladı. Vize alımlarında yaşanan sıkıntıların aktarıldığı raporda, Schengen Bilgi Sistemi’nin Schengen alanına dahil kimi ülkeler tarafından keyfi biçimde kullanıldığı anlatıldı.
Rapor 46 Avrupa Konseyi ülkesi için tavsiye kararı niteliğinde
AKPM Türk Grubu üyesi Ziya Altunyaldız sosyal medya hesabından konuyla ilgili şunları yazdı: Titiz bir çalışmanın ürünü olan, #Schengen vize sürecinin daha şeffaf, daha adil, daha kapsayıcı gerçekleşmesini sağlayacak raporumuz AKPM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Bir reform niteliğindeki önerilerimiz ile sürecin daha iyiye gideceğine inancımız tam.
AKPM’de kabul edilen raporumuz artık 46 Avrupa Konseyi ülkesi için tavsiye kararı niteliğinde. Raporumuz ile beraber Avrupa Birliği’ni, Avrupa Parlamentosu’nu, AKPM’yi ve Avrupa Konseyi üyelerini #Schengen sürecinde yaşanan sorunların çözümü için iş birliğine davet ediyoruz.”
Schengen vizesi nedir?
Schengen vizesi, Schengen Bölgesi’ne üye devletlerden herhangi birine seyahat edenlerin seyahat başına turizm veya iş amaçlı 90 güne kadar kalmasına izin veren kısa süreli bir vizedir.
Schengen vizesi Avrupa için en yaygın vizedir. Vize sahiplerinin herhangi bir Schengen Bölgesi dahilinde serbestçe seyahat etmesine ve Schengen üyesi ülkelerden herhangi birinden dönüş yapmasına izin verir. Schengen Bölgesi içinde gümrük kontrolleri yoktur.
Ancak, Schengen üyesi ülkelerden birinde 90 günden fazla süre boyunca okumayı, çalışmayı veya yaşamayı planlıyorsanız Schengen Vizesi yerine bu Avrupa ülkesinin ulusal vizesine başvurmanız gerekir.
2022 Schengen Vize Ücretleri
Yetişkin 80 Euro
6-12 Yaş 40 Euro
0-6 Yaş Ücretsiz
(GŞ)