Türkiye’den gelenler ABD’ye kaçak yollardan böyle giriyor
Ekonomik sorunlar, siyasi çalkantılar ve daha iyi yaşam koşulları nedeniyle milyonlarca insan ülke değiştiriyor.
Bunların bir kısmı kaçak yollardan başka ülkelere iltica etmek istiyor. BM’nin tanımı ile mülteci, “ırkı, dini, milliyeti, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri nedeniyle zulüm göreceği konusunda haklı bir korku taşıyan ve bu yüzden ülkesinden ayrılan ve korkusu nedeniyle geri dönmeyen veya dönmek istemeyen kişi” anlamına geliyor.
Ancak birçok kişi bu tanımı suiistimal ederek, başka ülkelere sığınma talebinde bulunabiliyor ya da kaçak yollardan o ülkelere gitmek istiyor.
Dünyada sığınmacı ve mülteci denilince akla ilk gelen ülkelerden biri Türkiye… Dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’de, Göç İdaresi’nin 28 Nisan 2022 verilerine göre, geçici koruma statüsüne sahip kayıtlı Suriyeli sayısı 3 milyon 762 bin 686…Toplam mülteci sayısının ise 10 milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor.
Milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’den de göç etmek ve başka ülkelere gitmek isteyen binlerce insan var. Özellikle ABD’ye kaçak yollarla girmek isteyenler için son dönemlerde yeni bir sınır kapısı öne çıkıyor. Meksika-ABD sınırındaki El Paso’dan konuya ilişkin ilginç haberler gelmeye devam ediyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nin Teksas eyaletinde yer alan bir ilçesi olan El Paso, Meksika-ABD sınırının kuzeybatısında yer alıyor.
SINIR MUHAFIZ MÜDÜRÜ “TÜRK İSTİLASI” YAZARAK DUYURDU
El Paso Sınır Muhafız Müdürü Gloria Chavez, Twitter hesabından 30 Aralık 2021 tarihinde yaptığı açıklamada (https://twitter.com/USBPChiefEPT/status/1476559831465009152 ), “Türk istilası” anlamına gelen “Turkish incursion” ifadesinin yazılı olduğu bir fotoğraf paylaşmıştı.
Chavez, paylaşımda, “Sınır güvenliği, ulusal güvenlik demektir. Sınır muhafız görevlileri El Paso’da 45 farklı ülkeden kaçak göçmenleri tutukladı. Büyük iş! Görevliler Türkiye’den ABD’ye yasa dışı yollarla gelen 5 kişiyi yakaladı” ifadelerini kullanmıştı.
2022’DE 8.7422 TÜRK GÖÇMEN YAKALANDI
Söz konusu haberler gelmeye devam ediyor. ABD’de yayın yapan Newsnation ve Borderreport.com’un aktardığına göre, 2020 yılında El Paso’da yalnızca 49 Türk göçmen yakalanırken, 2021’de bu sayı 1.212’ye yükseldi.
2022 yılında ise 1 Ekim’den bu yana 8.7422 Türk göçmen, Meksika/El Paso sınırından kaçak yollarla ABD’ye geçmek isterken yakalandı. El Paso’daki bu sayı ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza Teşkilatı’nın (CBP), 2022 yılında Türklerle ilgili toplamda kayıtlara aldığı 11 bin 827 vakanın çoğunluğunu oluşturdu.
El Paso’dan gelen Türk uyruklulardan kaçının sığınmacı olduğu ve kaçının tutuklanmaktan kaçmaya çalıştığına ilişkin bilgi henüz paylaşılmadı.
YOLCULUK BAŞINA 15 BİN DOLAR ÖDÜYORLAR
İnsan kaçakçılarına yolculuk başına 15 bin dolara kadar ücret ödeyen Türkler genellikle Mexico City’ye uçuyor. Ulus ötesi suç örgütleri daha sonra yeni gelenlerin nereden geçeceğine karar veriyor.
El Paso’daki Texas Üniversitesi Hukuk ve İnsan Davranışı Merkezi Direktörü Victor M. Manjarrez Jr., “Bir noktada, tutuklamaların yüzde 97,4’ü Meksika vatandaşıydı ve esas olarak Meksika’nın en fakir yedi eyaletinden geldiler ve dinamikler değişti” dedi.
YENİ ROTALAR KULAKTAN KULAĞA YAYILIYOR
Manjarrez, 10 yıldan fazla bir süre önce Sınır Devriyesi Tucson Sektör şefiyken Türkler için tercih edilen geçiş yerinin Naco olduğunu belirterek, “Bizim her zaman Türklerimiz oldu. Mexico City’ye bir bağlantı kuruluyor ve ardından hangi giriş kapısına girmenin daha kolay olduğu kulaktan kulağa yayılıyor ”dedi.
Manjarrez, Sınır Devriye görevlerinin İspanyolca ve İngilizce bilmeyen kişilerle iletişim kurmak için bugün geçmişte olduğundan çok daha fazla teknolojiye sahip olduğunu ve Google translate gibi uygulamalar kullandıklarını da bildirdi.
Federal yetkililer, Türkler dışında Venezuelalılar, Nikaragualılar, Kübalılar ve Brezilyalıların El Paso’ya, Meksika ve Orta Amerika dışındaki bölgelerden gelen en büyük gruplardan bazılarını oluşturduğunu belirtiyor.
Kübalı bir genç olan Lionel, siyasi görüşünü ifade ettiği için tehditler üzerine ülkesinden kaçtığını söyledi. Lionel, “Küba’da yaşadığımız durum nedeniyle iltica etmeye geldim. Ayrılan birçok gençten biriyim” ifadesini kullandı.
EL PASO’DA 31 MAYIS İTİBARIYLA 177.789 GÖÇMENE İŞLEM YAPILDI
Sınır Devriye görevlilerinin yakaladıkları göçmenlere ilk olarak aralarında hasta veya yaralı olup olmadığını sorduğu ve kaçakçıların ellerinde karşılaştıkları tehlikeler nedeniyle kadın ve çocuklara özel önem verdiği belirtiliyor.
El Paso’da 31 Mayıs itibarıyla 177.789 göçmene işlem yapıldı. Haziran ayı rakamlarının önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.
EN ÖLÜMCÜL KARA GÖÇ YOLU
Diğer yandan, Meksika göç yolunun dünyanın en tehlikeli rotası olduğu belirtiliyor. Göç rotalarına dair yapılan bir araştırma, ABD-Meksika sınırının en ölümcül kara göç yolu olduğuna işaret etti.
Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından yayımlanan rapora göre, Amerika kıtalarındaki göçlerden 2021’de 1.238 ölüm kaynaklanırken, bu ölümlerin en az 728’i ABD-Meksika sınırında belirlendi.
Güner KIZIL