Kahverengi taşları, mavi denizi, yemyeşil doğasıyla Anadolu’da başlayan Türk tarihinin en eski noktası Ahlat’tır.
Adı nereden geliyor
Adını efsaneye göre; Urartu Kralı Lat’ın ölümü sırasında ağıt yakan kızının Ah! Lat, Ah! Lat haykırışlarından alır Bitlis’in şirin ilçesi.
Yavaş Şehir Ahlat
Anadolu’da Van Denizi olarak bilinen Van Gölü’nün kıyısında konumlanan Ahlat, ‘Yavaş Şehir’ olarak tabir edilen Cittaslow ağının Türkiye’deki 17 merkezinden birisidir.
Türk izleri bu kentte
Selçuklular’dan kalkan mezar taşları Ahlat’ı bir açıkhava müzesine çevirmiştir. UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesi’nde bulunan bu mezar taşları geçmişten günümüze önemli veriler sunmaktadır.
Van Gölü’nün kıyısında
Van Gölü’nün en güzel kıyılarından birine sahip olan Ahlat’ta, yaz mevsiminde göle girebilir, ayrıca su sporları yapabilirsiniz.
Nasıl gidilir?
Doğu Anadolu’nun bu şirin ilçesine en yakın havalimanı Muş’tadır. Ancak kente Van Havalimanı’ndan da gidilebilir. Karayoluyla gitmek isteyenler ise Ankara, Kayseri, Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş illerinden geçerek Ahlat’a ulaşabilirler.
Görmeniz gereken yerler
Ahlat’a gittiğinizde görmeniz gereken yerler ise şöyle: Selçuklu Mezarlığı, Çarho Mesire Alanı, Emir Bayındır Kümbeti, Harabeşehir Kaya Yapıları,Urartu İç Kale, Nazik Gölü, Nemrut Krater Gölü, Hasan Padişah Kümbeti.
(HS)
Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa