Trabzon turizmde atağa kalktı
Tarihi ve doğal güzellikleri ile ünlü Trabzon’da turizmin 12 aya yayılması için birçok noktada farklı projeler yürütülüyor. Uzungöl, Altındere Vadisi ve Sümela Manastırı, Atatürk Köşkü, Çal Mağarası, Barma Yaylası, Boztepe ile Kızlar Manastırı’nda tamamlanan ve devam eden projeler mevcut. Turizmin ve turistin çeşitlendirilmesi çalışmalarına çok önem verdiklerini belirten Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, amaçlarının Trabzon’u çekim merkezi haline getirmek olduğunu söylüyor.
Uzungöl 1. etap çalışmaları bitti
Türkiye’nin sayılı turizm destinasyonları arasında yer alan Uzungöl’de Çevre Rehabilitasyon Projesi’nin 1’inci etap çalışmaları kapsamında, gölün çevresinde peyzaj çalışmaları ile tretuvar ve aydınlatma düzenlemesi yapıldı. Park Uzungöl yenilendi. Yine Uzungöl Müzesi çevre, altyapı ve peyzaj çalışmaları ile içme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon çalışmaları yapıldı. Yemyeşil bir alanda insanların rahatça oturup konaklayabilecekleri, yiyip içebilecekleri modern bir alan oluşturuldu. Uzungöl 2’nci etap proje çalışmalarının da sonuna gelindi. Burada hedef gölün etrafını bütünüyle açarak çok daha yeşil bir göl çevresi oluşturmak. 2022 yılı sonuna gelindiğinde çok daha farklı bir Uzungöl ortaya çıkacek.
Sümela’ya teleferik projesi ihale aşamasında
Sümela Manastırı’na ziyaretçilerin ulaşımını kolaylaştırmak ve bulunduğu vadiyi üstten görebilme fırsatı sunmak amacıyla teleferik kurulacak. İki duraklı olacak şekilde hazırlanan teleferik projesi tamamlandı. Birinci ayağı vadinin içerisinden başlayacak ve Sümela’ya uzak ancak yüksekçe bir noktaya ulaşacak. İkinci ayağı ise ziyaretçileri Sümela’ya yakın bir noktaya taşıyacak. İki duraklı teleferik sisteminin birinci durağında seyir terasları, yürüme yolları, restoranlar gibi 3-4 saat vakit geçirebilecek bir alan olacak. Tekrar teleferiğe binip oradan ikinci ayak olan Sümela Manastırı’na oldukça yakın bir noktaya inilecek.
Altındere Vadisi’ne Kır Kahvesi ve Kır Lokantası
Altındere Vadisi’nde ziyaretçilerin güzel vakit geçirmesini sağlamak amacıyla proje hazırlandı. İçerisinde bir kır kahvesi, bir kır lokantası ve ziyaretçi merkezi olan projenin yüzde 70’i tamamlandı. Turizm sezonu ile birlikte hizmete açılacak. Altındere Vadisi’ndeki trafik ve ulaşım sorunu da otobüsler ve normal araçlar için oluşturulan 2 büyük otopark alanı ile son bulacak. Ziyaretçiler araçlarını park edip ring minibüslerle yukarı çıkacak.
Çal Mağarası’nın cazibesi artırılıyor
Trabzon’da sarkıtları, dikitleri, deresi, şelaleleri ve göletleri ile yer altındaki ‘saklı cennet’ olarak nitelendirilen Çal Mağarası’nı daha cazip hale getirmek için çalışmalar devam ediyor. Dünyanın en uzun ikinci mağarası kabul edilen Çal Mağarası’ndaki ahşap yürüyüş yolu, paslanmaz çelik olarak yenilendi. Ziyaretçilere hizmet verecek bilet ve ürün satış alanı, kafe ve seyir terası, mağaranın silüetine olumlu katkı yapacak şekilde yenilendi.
Atatürk Köşkü’nde kapsamlı çalışma
Trabzon’un önemli tarihi ve turistik mekânlarından Atatürk Köşkü’nün dış cephesi, mobilyaları ve peyzajı komisyon tarafından kararlaştırılarak yenilenecek.
Kızlar Manastırı hazır
Restorasyonu tamamlanan önemli turizm destinasyonlarından Kızlar Manastırı, müzikten tiyatroya, resimden edebiyata, sanatın her alanında, kültür sanat merkezi olarak turizme katkı sağlayacak. Merkezin salgından sonra açılması planlanıyor.
Barma Yaylası’nda çalışmalar sürüyor
Barma Yaylası’nda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte Doğa Eğitim Müzesi, ahşap seyir terasları ve yürüyüş yolları çalışması gerçekleştiriliyor. Projenin 2021 Ağustos’unda bitmesi planlanıyor.
(BY)