Sosyal medyada karşımıza çıkan aşı karşıtı gönderileri kaç kişi hazırlıyor?
Bilim insanları Koronavirüs salgınının ortadan kaldırılmasının tek yöntemi olarak aşıyı gösterse de dünyada artan aşı karşıtlığı pandeminin sonu konusunda yetkilileri endişelendiriyor.
Peki aşı karşıtlarının gerçekten sayısı o kadar fazla mı? Sosyal medyada, özellikle de Facebook’ta kullanıcıların karşısına çıkan aşı karşıtı gönderileri kaç kişi hazırlıyor? Bu soruların yanıtını bulmak isteyen Facebook, aşı karşıtı paylaşımlara odaklanan bir iç araştırma yaptı.
Washington Post’un yayınladığı bilgilere göre; Facebook’taki yankı odaları da bu araştırmada test edildi. Facebook’un araştırma sonucu aşı karşıtlığı paylaşımlarının merkezinde ufak bir grup bulunduğunu ortaya çıkardı. Öncelikle kullanıcılar 638 gruba bölündü. Bazı gruplardaki insan sayısının 3 milyona kadar çıkabildiği araştırmada 1 milyardan fazla kullanıcının verileri toplandı. Şirket, aşı karşıtlığının en yüksek olduğu grupta paylaşımları sadece 111 kullanıcının yaptığını tespit etti. Toplamda sadece 10 kullanıcı grubunda aşı karşıtlığı paylaşımları yüzde 50’nin üzerinde gerçekleşti.
Paylaşımları yasaklamak aşı karşıtlığını artırıyor
Bu gruplarda yapılan bu tarz paylaşımların zaman içinde diğer gruplara da yayıldığı ortaya çıktı. Araştırmada merkezdeki paylaşımları yasaklamanın, aşı karşıtlığına yönelik düşüncenin yaygınlaşmasına yardımcı olduğunu da ortaya çıkardı.
Yankı odaları nedir?
İletişim bilimlerinde kullanılan bir teori olan Yankı Odaları, insanların dışarıya fazla açık olmayan gruplarda yaşadığını varsayar. Zamanla bu gruptaki iletişim dışarı gittikçe kapanır ve karşı fikirler buraya giremez. Geliştirilen algoritmalar etkileşimi artırabilmek için kullanıcılara kabul edeceği içerikleri göstermeye yönelik çalışıyor ancak bir süre sonra sosyal medya kullanıcıları gruplaşıyor.
(BY)