Bu yıl yine yüzbinlerce gurbetçi karayolundan Türkiye’ye seyahat edecek. Uçak bilet fiyatlarının çok yüksek olması karayolu seyahatlerine ilgiyi daha da arttırıyor. Ne yazık ki gurbetçiler hem Türkiye’ye gidişte, hem de dönüşte gümrük kurallarına uymadıkları için ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Hırvatistan, Macaristan, Bulgaristan ve özellikle de Sırbistan’da gümrük kontrolüne takılan vatandaşlarımızın altın, değerli eşya ve nakit paralarına el konuluyor. Bilindiği gibi her yolcu yanında sadece belirli bir sınıra kadar para ve değerli eşya taşıyabiliyor. Sınırı aşanlar hakkında yasal işlem başlatılıyor. Bu işlem sona erene kadar da el konulan para ve eşyalar devlet kasasında tutuluyor. Birçok vatandaşımız “Acaba vatandaşlar bu para ve eşyaları geri alabiliyorlar mı?” diye Turizmavrupa’ya soru yöneltiyorlar.
Milyonlarca Euro kalıyor
Daha önceki yayınlarımızda da dikkat çektiğimiz gibi normal şartlarda yolcu vergi ve cezasını ödedikten sonra hem parasını, hem de altın gibi değerli eşyalarını geri alma hakkına sahip. Ancak bu durum Sırbistan veya Bulgaristan gibi ülkelerde biraz daha farklı işliyor. ne yazık ki birçok kişi kaptırdığı eşyaları bir daha geri alamıyor. Yürütülen soruşturma çok uzun sürebiliyor, yolcu mahkeme ve avukatla uğraşmak istemediği için işin takipçisi olmuyor. Miktar yüksek olduğu için avukat tutup davayı yakından takip edenler bile başarılı olamayabiliyor. Bu sebeple her yıl milyonlarca Euro para ve değerli eşya bu ülkelere kalıyor.
Sırbistan satışa çıkarıyor
Örneğin Sırbistan bu konuda en çok gündeme gelen ülke. Sılayolu diye adlandırdığımız güzergahın tam ortasında yer alan ülke her yıl yüzlerce vatandaşımızın eşyalarına el koyuyor. Elbette kural gereği buna hakları var. Ancak bu sürecin devamında önemli bir sayıdaki yolcu el konulan eşya ve paralarını geri alamayabiliyor. Açılan her soruşturmanın bir işleyiş süresi var. Bu süre sonunda örneğin el konulan altınların sahibine geri verilmesi kararı çıkmazsa, bunlar gümrük dairelerinin elinde kalıyor. Yetkili kurumlar ise belirli bir süre sonra bunları müzayedelerde satışa çıkarıyorlar. Bu satışlardan elde edilen milyonlarca Euro ise Sırbistan kurumlarına kalmış oluyor.
Meraklıları çok fazla
Benzer uygulamalar elbette diğer Avrupa ülkelerinde de var. Sadece altın takı değil, elektronik eşyalar, saatler, hediyelik eşyalar, hatta bazen açılmamış bavullar bile bu şekilde elden çıkarılıyor. Bu sistem o kadar yaygın ki meraklıları sırf bu eşyaları satın alabilmek için müzayede tarihlerini yakından takip ediyorlar. Satın alanlar açısından iş elbette çok cazip. Çünkü bu eşyaları piyasasının çok altında bir fiyata satın almış oluyorlar.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur