Yaz aylarında Avrupa’dan Türkiye’ye yolculuk yapan Turizmavrupa okurları bize sık sık sorular yöneltip bilgi istiyorlar. Gümrük kapılarındaki kurallar, trafik cezaları, yol durumu, aracın evrakları, vekalet gibi konularda sorularını bize yöneltiyorlar. En çok merak edilen konular arasında pasaportların geçerlilik süreleri geliyor. Birçok Sılayolu sürücüsü „Yolculuk boyunca pasaport süresi en az 6 ay olmalı mı? Süre daha az olduğunda gümrük kapılarında herhangi bir sorun çıkıyor mu?“ diye merak ediyorlar.
Süresi yakında bitecekler dikkat
Geçtiğimiz yıllarda konuyla alakalı çok sayıda haber yayınladık. Ancak bu bilgileri yeniden sizlerle paylaşmak ve yolcuları bilgilendirmek istiyoruz. Özellikle pasaport süresi yakında bitecek vatandaşlarımızın bu bilgileri okumasında ve Sılayolu’na çıkacak yakınlarını bilgilendirmesinde fayda var.
Pasaportunuzu aylar öncesinden kontrol edin
Bilindiği gibi eksik evraklar sebebiyle sınır kapılarında önemli zaman kaybına yol açan sorunlar yaşanabiliyor. Yetkililer, daima „geçerli pasaportla veya kimlik kartıyla seyahat edin“ önerisinde bulunuyorlar. Burada evrakların geçerlilik süreleri çok önemli. Bu sebeple bu tür evrakların aylar öncesinden kontrol edilmesi şart. Şunu da unutamak gerekir ki sürücü sadece kendi evraklarını değil, yolculuk yapacak herkesin evraklarını ve sürelerini gözden geçirmeli. Buna elbette çocuklar da dahil.
Süre uzayabilir
Eğer sürenin bittiğini veya yakında biteceğini fark ederseniz hemen harekete geçmelisiniz. Pasaport gibi evraklar 2 günde çıkartılamıyor. Başvurusu süresi, randevu almanız, işlem süresi ve pasaportun size teslim edilmesi bazen çok uzun bir zaman alabiliyor. Hele bu işi bir de son haftalara bıraktıysanız durum daha da vahim oluyor. Çünkü yoğunluk sebebiyle bekleme süreleri oluşabiliyor. Yani normalde 4 haftada bitecek işlem 6-8 haftada bitebiliyor. Bu sebeple gurbetçilerin erken harekete geçmesi şart.
Böyle bir kural var
Geçtiğimiz yıllarda sık sık „Sırbistan gibi bazı ülkeler pasaport sürelerinin en az 6 ay olmasını istiyor. Eğer değilse sınırdan geçirmiyor“ gibi uyarılara rastladık. Gurbetçiler de bu sebeple bize „Bu doğru mu?“ diye soruyorlar. Şunu belirtmek gerekir ki bu uyarılar „Doğru“. Yani örneğin Sırbistan gerçekten de yolcunun pasaportunun geçerlilik süresinin en az 6 ay olmasını talep edebiliyor. Bu hem Avrupa’dan Türkiye’ye gidişte, hem de dönüş yolculuğu için geçerli. Yani bu kural Sırp yetkililerince kontrol edilebilir, hatta konuyla alakalı Belgrad’daki Türk Büyükelçiliğin de uyarıları var.
Geri çevirebilir
Örneğin siz Sırp sınır kapısına geldiniz ve memur pasaport sürenizin bitmesine 2 ay kaldığını fark ettiğinde sorun çıkarabilir. Bu tür olaylara geçmişte rastlandı. Kurallar gereği memur sizin geçişinizi bile engelleyebilir. Ancak geçmişteki deneyimlerimizden yola çıkarak şunu söyleyebiliriz ki bu kural sadece kağıt üzerinde var ve pek uygulanmıyor. Geçtiğimiz yıllara baktığımızda pasaport süresi 6 aydan daha az olan yolcular bile herhangi bir sorun yaşamadan Sırbistan’dan geçebildiler.
Peki durum böyleyse bu panik neden?
Okurlarımız „Maden öyle insanları neden uyarıyorsunuz?“ diyebilir. Şunu unutmamak gerekir ki bir çok kişi sorunsuz geçebildi diye herkesin sorun yaşamayacağı anlamına gelmez. Örneğin o gün siz sınırdan geçerken işini çok titik yapmaya çalışan ve aşırı kuralcı bir memura denk gelebilirsiniz. Eğer bu memur sürenin 6 aydan daha kısa olduğunu görürse size „Geçirmek“ deme hakkına sahip. Buna hiçbir şekilde itiraz da edemezsiniz. Yani özetle yolcuların kendisini garantiye almasında fayda var.
İşinizi garantiye alın
Yolculuk esnasında herhangi bir sorun yaşamamak iiöin süreleri önceden uzatmak daha avantajlı olur. Sonradan pişmanlık yaşamaktansa önceden önlem almak her zaman daha iyidir. Şu ihtimali unutmamak gerekir: Eğer memur size „Geçemezsin git süreyi uzat“ derse sizin bir önceki ülkedeki Türk temsilciliğine gidip geçici bir evrak çıkarttırmanız gerekebilir. Çoluk çocuk bütün yolu geri gitmek ve işlemleri halletmek oldukça fazla zamanınızı alacaktır ve masrafa yol açacaktır. Veya memur bu eksikliği bahane edip sizden rüşvet koparmaya çalışabilir. Bütün bu unsurları dikkate almak daha faydalı olacaktır.
Süresi geçti, ne yapmalıyım?
Bir uyarıyı da süresi geçen oturum müsadeleri ile ilgili yapmak istiyoruz. Eğer hem Türkiye’ye gidiş, hem de dönüşte süre henüz geçmemişse sorunsuz yolculuk yapabilirsiniz. Ancak süre yolculuk esnasında bittiyse sınır kapısında sorun yaşayabilirsiniz. Bu sebeple burada da önceden kontrol edip tedbir almanız şart. Bunun için yaşadığınız bölgedeki yetkili makamlara başvurup sürenin bir an önce uzatılmasını isteyin.
Geçici belge veriliyor
Başvuruda geç kalanların tek şansı „geçici ikamet belgesi“ almak. Bu belgeyle seyahatin mümkün olduğu belirtiliyor. Uçakla yolculukta herhangi bir sıkıntı çıkmıyor. Ancak karayolundan seyahat edenler zaman zaman „Geçici ikamet belgesini kabul etmediler“ gibi sorunları bizlere aktarıyorlar. Özellikle Sırbistan veya Bulgaristan gibi ülkeler „Bu belgeyle seyahat edemezsiniz“ diyebiliyorlar. Aslında bunu demeye hakları yok. Çünkü bunlar Avrupa Birliği ülkelerinde hazırlanmış ve geçerli belgeler. Normalde sizi geçirmeleri gerekir. Ancak bazı memurlar ya bilgisizlikten ya da bir kaç Euro rüşvet alabilmek için sorun yaratıyorlar.
Sorunsuz geçenler de var
Sılayolu sürücülerinin bunun bilincnde olması ve mümkün olduğunca karayolundan geçici belgeyle seyahat etmemesi tavsiye ediliyor. Şunu da yine belirtmek isteriz ki geçtiğimiz yıllarda geçici oturum belgesiyle herhangi bir sorun yaşamadan Türkiye’ye karayolculuğu yapan ve dönen çok sayıda vatandaşımız da oldu. Yani bu biraz da nasıl bir memura denk geleceğinize bağlı.
Bulgaristan geçirmedi
Örneğin bir okurumuz bize şu bilgileri aktarmıştı: „Bulgaristan beni geçirmek istemedi. Geçici belgeyi kabul etmedi. Alman makamlarının „sorun olmaz“ dediği belgeyi tanımadıklarını söylediler. Benden geçiş için vize almam gerektiğini söylediler. Saatlerce sınır kapısında bekletildim. Daha sonra vize alarak geçebildim. Başıma bunların geleceğini bilseydim bu belgeyle hiç yola çıkmazdım.“
Bunlara dikkat
İşlemleri çok uzun sürdüğü için geçici oturum belgesiyle yolculuk yapmak zorunda kalan okurlarımıza şu tavsiyelerde bulunabiliriz:
Geçici belgeyle karayolundan seyahat etmek zorundaysanız ve herhangi bir sorunla karşılaştığınızda hemen pes etmeyin. Memur „Bu belgeyle geçemezsin“ dese de bunun geçerli bir belge olduğunu izah edin, gerekirse cep telefonunuzdaki tercüme imkanlarını kullanıp söylemek istediklerini memura gösterin. Bu konuda kararlı davranın. Eğer buna rağmen sorun çıkarıyorlarsa yaşadığınız ülkenin dış temsilciliğini arayacağınızı belirtin.
Konsolosluktan yardım isteyin
Bulgaristan gibi ülkelerde Avrupa Birliği ülkelerin dış temsilciliklerinden yardım istenmesi genelde işe yarıyor. Memurlar sık sık geri adım atıyor ve inatçı tutumlarından vazgeçiyorlar. Geçmişte bunun birçok örneği yaşandı. Ancak her ne olursa olsun kimseyle tartışmamak gerekir. Şunu unutulmamalı ki sınır kapısındaki görevli „Geçemezsin“ derse bu gerçekten de böyledir ve bunu yapmaya hakkı vardır. Siz ne kadar itiraz ederseniz eden bu karar değişmeye de bilir.
Kafanız rahat olur
Yolcular açısından en garantilisi yolculuktan aylar öncesinde tüm evrakların kontrol edilmesi. Hem yolcuların, hem de aracın evrakları gözden geçirilmeli. Ancak bu şekilde herhangi bir sorun yaşamazsınız ve tatil öncesi başınızı ağrıtmamış olursunuz. Bunu yapan gurbetçiler genelde kafaları rahat bir tatil geçiriyorlar ve herhangi bir evrak işiyle uğraşmak zorunda kalmıyorlar.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur