Yüksek uçak bilet fiyatları yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızı giderek daha fazla karayolu ile yolculuğa yönlendiriyor. Bu sebeple bugünkü yazımızda Sılayolu hakkında bazı önemli bilgiler sunmak istiyoruz. Yaz aylarında kişi başına 600-700 Euro’ya yükselen bilet fiyatları sebebiyle çocuklu bir aile uçakla yolculuğa neredeyse 3000 Euro ödemek zorunda kalıyor. Üstelik bu sadece uçak bileti. Buna bir de Türkiye’de yapılacak harcamalar eklenince miktar rahatlıkla 5000 Euro’yu geçebiliyor. Ekonomik sıkıntı içinde olanlar ve parayı denk getiremeyenler ya çaresiz evde kalmayı tercih ediyor, ya da son çare olarak otomobille Türkiye’ye yolculuk yapmayı seçiyor. Son yıllarda karayolunu seçen aileler „Aracımızla seyahat hem daha ekonomik, hem de Türkiye’de altımızda arabamız var ve daha rahat hareket edebiliyoruz“ diyorlar.
Sılayolu’nda hangi yenilikler var?
Yıllardır karayolundan seyahat edenler bile her yolculuk öncesi „Acaba hangi güzergahtan gitsem“ sorusunu yöneltiyor. Bazı vatandaşlarımız düzenli olarak her yıl hep aynı ülkelerinden geçerken, bazıları ise duruma göre farklı ülkeleri deniyor. Bu konuda en büyük sıkıntıyı ise pek yol deneyimi olmayanlar, hatta ilk kez otomobille yolculuk yapacaklar çekiyor. Sonuçta Sılayolu ülkelerinde sürekli yenilikler oluyor, yeni otoyollar açılıyor veya gümrük kurallarında değişiklikler oluyor. Bu sebeple yolcular açısından sılayolunda en avantajlı güzergahın hangisi olduğu konusunda bazı bilgiler vermek istiyoruz.
En kısa yol hangisi?
Karayolundan seyahat edenler açısından en önemli kriterlerden biri zaman. Yani aile en kısa sürede memleketine varmak istiyor. Bu açıdan bakıldığında „klasik güzergah“ dediğimiz Sırbistan-Bulgaristan yolu daha avantajlı. Avrupa’nın neresinden gelirseniz gelin Sırbistan’dan transit geçiyorsunuz. Bu ülkeden sonra Bulgaristan üzeri yoluna devam edenler, çok daha kısa sürede Türkiye’ye ulaşmış oluyor. Bunun için Sırbistan’ın Niş kentinde gelen yol ayrımında Bulgaristan yolunu takip etmelisiniz. Bulgaristan’ın bu yıl en önemli avantajlarından biri de yol çalışmalarının neredeyse tamamlanmış olması. Bilindiği gibi ülke son yıllarda bu konuda önemli adımlar attı. Sırbistan sınırı ile başkent Sofya arasında yapılan yol aslında tamamlandı. Son çalışmaların arından sezon öncesi büyük ihtimalle hizmete girecek. Bu durum hem yolculuk konforunu arttıracak, hem de süreyi daha da kısaltacak.
Bekleme süresi olabilir
Ancak Bulgaristan üzeri seyahat edenler başka bir sorunla karşılaşabilirler. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye’ye girişte uzun araç kuyrukları oluşabilir. Otomobille seyahate ilgi artıkça, bu tür kuyruk sorunları da artıyor. Bu yıl da oldukça fazla aracın aynı anda yola çıkma riski var. Bu araçlar genelde cumartesi ve pazar günleri Kapıkule’ye vardıklarından, bu bölgede bekleme süreleri oluşuyor. Yani sürücüler kısa yol sebebiyle elde ettikleri zaman avantajını kuyrukta bekleyerek kaybetmiş oluyorlar.
İpsala daha rahat
Buna karşılık Sırbistan’dan sonra Makedonya / Yunanistan’a yönelenler de oluyor. Bu güzergahta yol biraz daha uzun. Ancak yolu uzatan yolcular „Buna karşılık çok rahat bir yolculuk yaptık. Kapıkule’ye nazaran sınır kapılarında çok daha az bir süre bekledik. İpsala’daki bekleme kuyruğu daha az. Yolun uzaması bizi rahatsız etmiyor“ bilgisini veriyorlar. Bu arada Makedonya’da son yıllarda yapılan yol çalışmaları da büyük bir avantaj. Özellikle Sırbistan sınırından Makedonya’nın başkenti Üsküp’e kadar olan kısım kesintisin otoyol. Ayrıca bu ülkede fiyatlar da uygun. Hem benzin, hem de otoyol ücretine yüksek ücretler istenmiyor. Bu da bu güzergah açısından bir avantaj.
Osmanlı mirası
Ayrıca birçok vatandaşımız Makedonya’dan geçerken Üsküp’te mola veriyor ve konaklıyor. Eski Osmanlı topraklarında kültürümüz hala yaşıyor. Bu sebeple aileler hem dinleniyorlar, hem de Üsküp’teki eski Osmanlı çarşısını geziyorlar. Bu da Sılayolu’nu daha cazip hale getiriyor. Ayrıca bu ülkeden sonra gelen Yunanistan güzergahında da çok güzel manzaralarla karşılaşmak mümkün. Selanik veya Kavala gibi kentlerde de durum yemek yemek ve dinlenmek mümkün.
Güvenlik sorunu var
Yolcular açısından önemli olan diğer kriter ise güvenlik. Bilindiği gibi bu konuda Bulgaristan yıllarca sürücülere çok büyük sıkıntılar çıkardı. Aracı soyulanlar, gasp edilenler oldu. Birçok gurbetçi mağdur oldu. Daha kısa süre öncesine kadar Bulgar kentlerinde, hatta başkent Sofya’da bile aracı çalınan vatandaşlarımız oldu. Bu olayların sayısı azalsa da ne yazık ki sorun hala devam ediyor. Yani bu ülkeden geçenler hala dikkat etmeliler. Aracını gönül rahatlığı ile biryere park edip birşeyler yemek ne yazık ki pek tavsiye edilmiyor. Bu konuda yetkililerin çalışmaları devam etse de henüz istenilen seviyeye gelmedi.
Bütün bagajlar indiriliyor
Bulgaristan’daki bir başka sorun ise gümrükteki keyfi uygulamalar ve az da olsa rüşvet olayları. Bulgar görevlilerin keyfi olarak araçtaki bütün bagajları indirttikleri, para verenlere dokunmadıkları haberleri ne yazık ki hala geliyor. Sürücüler „Gümrükte önce para istiyorlar. 10/20 Euro’yu verenin bagajı indirilmiyor. Vermeyen sürücüye aracını kenarı çek diyorlar. Sonra araç didik didik aranıyor. Ne var ne yok araçtan indiriliyor. Ailece saatlerce perişan oluyoruz. Elbette rüşvet vermemek gerekiyor ancak vermeyeni de perişan ediyorlar“ diyorlar.
Sılayolu’nda uzun bekleme süresi
Ayrıca sınırdaki görevlilerin çok yavaş çalıştıkları da iddia ediliyor. Bundan dolayı bir aracın işlem süresi uzuyor. Normalde 2-3 dakikada tamamlanacak olan işlemler bazen 30 dakikada bitebiliyor. Araç yoğunluğu dikkate alındığında bu çok uzun bir zaman. Binlerce aracın aynı anca Bulgar sınır kapısına geldiği düşünüldüğünde saatlerce bekleme süresi kaçınılmaz oluyor.
İzmarit cezası var
Bir de Bulgar sınır kapılarında geçerli olan „İzmarit“ cezası gibi uygulamalara dikkat etmek gerekiyor. Gümrük kapılarında dolaşan görevliler yere izmarit atanlara hemen ceza kesiyorlar. Bu konuda çok dikkat etmek gerekiyor.
Sonuç olarak Bulgar güzergahı daha kısa, Yunanistan güzergahı ise daha rahat. Kısa sürede ve çok fazla beklemeden Türkiye’ye varmak isteyenler elbette Bulgaristan’ı tercih etmeliler. Bu sürücülere şu tavsiyelerde bulunmak istiyoruz:
Güvenlik sebebiyle mümkün olduğunda gündüz seyahat edin. Bulgaristan’ı gece geçmek zorundaysanız mecbur olmadıkça konaklamayın. Mola verseniz bile araçta uyumayın. Eğer kendinizi yorgun hissediyorsanız Sırbistan’da mola verin. Eğer Bulgaristan’da kendinizi yorgun hissediyor ve araçta uyumak istiyorsanız diğer yolcular uyumasın ve nöbette beklesin.
Bu ülkeden geçip Kapıkule’deki yoğunluğa yakalanmak istemeyenler alternatif sınır kapılarına yönelebilir. Örneğin Hamzabeyli sınır kapısı da oldukça avantajlı. Bu kapıdan geçenler hem yolcu fazla uzatmamış oluyor, hem de Kapıkule’ye göre daha hızlı geçiş yapmış oluyorlar.
Son yıllarda bu kapıda yapılan modernizasyon çalışmaları da sürücüler açısından önemli bir avantaj. Bulgaristan’da yolda herhangi bir sorun yaşamamak için dikkatli olmanız gerekiyor. Özellikle aracınız arıza yaptığında tedbirli davranın ve yardıma gelenlere hemen inanmayın. Yol kenarında bekleyen ve aracının bozulduğunu iddia edenlere karşı da dikkatli olun. Hırsızlık çeteleri genelde bunu iddia edip sizin durmanızı sağlıyorlar. Sizden yardım isterken bir yandan da aracınızdaki değerli eşyaları çalıyorlar. Bu sebeple bu tür acil durumlarda uyanık olmakta ve tedbiri elden bırakmamakta fayda var. Ancak bu şekilde güvenli bir yolculuk yapabilir ve Türkiye’ye varabilirsiniz.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur