Havalar ısınıyor ve tatil dönemi yaklaşıyor. Bu süreçte tatillerini memleketlerinde geçirmek isteyen gurbetçilerin büyük bir çoğunluğu ise kendi araçlarıyla Sılayolu denilen uzun bir yolculuktan sonra Trakya üzerinden Türkiye’ye giriş yapıyorlar. Memleket ziyaretlerini ailecek gerçekleştirmek isteyen ve yanlarında çocuklarını da götüren gurbetçileri ise zaman zaman stresli geçen bir yolculuk bekliyor.
İlginizi çekebilir: Çocuklara depremi nasıl anlatmalıyız?
Çocuklarıyla birlikte memleket yolunu tutan okuyucularımız için için Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı, Aile Danışmanı, Eğitimci Pedagog Öznur Simav’ın görüşlerini aldık. 0-12 Yaş Korkularına Çözüm isimli bir kitabı da bulunan Simav uzun yolculuklara çıkacak ebeveynlerin sınırları belli, dar bir alanda geçen süreçte günler öncesinden hazırlık yapmaları gerektiğini belirtiyor.
Bu süreçte;
Bebekli ailelerin yolculuklarını rahat geçirmek adına bebeklerini mümkün olduğunca uyutmaları faydalı olacaktır. Uyku için gerekli fiziksel koşulların bebeğin günlük rutininde olduğu şekilde sağlanması da oldukça önemli. Seyahatten önce banyo aldırmak da bebekleri sakinleştirebilir. Araç içinde anne sütü ile beslenme imkânı varsa bu büyük kolaylık sağlayacaktır.
Çocuğunuz hastaysa yola çıkmayın
Bebekler büyümeye başladıklarında çevre ile daha çok ilgilenmeye başlarlar ve bu durum onları meşgul edebilir. Sesli oyuncaklar, çıngıraklar, ellerinde tutabilecekleri boyutlardaki renkli oyuncaklar, renkli resimler, ayna ve yaşına uygun kitaplar bu konuda yardımcı olabilir. Yolculuktan önce bebeklerin herhangi bir hastalığı olmamasına ve tamamen sağlıklı olmasına dikkat etmek de oldukça önemli.
Bazı bebekleri ve çocukları araç tuttuğu için mide bulantısı ve kusmalar yaşanabilir. Bununla ilgili gereken önlemleri yolculuktan önce almak gerekir.
Temiz hava çok önemli
Araç içindeki havanın çok sıcak veya çocuğu üşütecek şekilde olmamasına özen gösterilmeli. Ayrıca sık sık havalandırma yapılmalıdır. Yüksek sesle müzik dinlemek de bebekleri rahatsız edebilir.
Okul öncesi yaşlardaki çocuklarla seyahat edildiğinde çocukların da müzik zevkleri dikkate alınmalı, çocukların sıkılacağı müziklerden kaçınılmalı.
Enerji verici besinler kısıtlanmalı. Karbonhidrat alımı normalde kısıtlı tutulmalıdır ancak yolculukta çocukların yerinde duramayacak kadar enerjik olmalarının da önüne geçmek için verilebilir.
Enerji içecekleri, şekerli içecekler ve hazır besinlerden uzak tutulmalıdır. Zaman zaman araçtan inerek, yürüyerek, yaşına göre çocukları koşturarak, deşarj etmek gerekir.
Çocuğunuzla vakit geçirmek için bir fırsat olabilir
Çocuklarla iletişim için aynı aracın içinde uzun süre yolculuk etmek bir fırsat olarak düşünülebilir. Ebeveynler bu süreçte çocuklarıyla sohbet edebilirler. Eğlenceli bilmeceler, bulmacalarla vakit geçirilebilir. Çocuğun yaşına göre tekerlemeler söylenilebilir. Bu etkinlikleri beraber yapmak önemlidir ve yetişkinlerin bazen yanılmaları çocuklara eğlenceli gelebilir.
Ebeveynler zaman zaman çocuklarında stres yaratmadan onlara ders bile çalıştırabilirler. Uyku saatleri önemlidir, beslenme saatlerine dikkat edilmesi ve rahat kıyafetlerin giyilmiş olması gerekir. Ayrıca yedek giysilerde bulundurulmalıdır. Yolculuk sırasında ebeveyn de uykusuna dikkat etmeli, sinirli ve gergin olmamalıdır. Gerektiğinde nefes egzersizleri yapmalı ve birlikte olmanın tadını çıkarmaya odaklanılmalıdır.
Ortak aktiviteler yapılabilir
Yolculukta çocuklar sıkılmasın diye, bebeklerde “ce-eee” oyunları, örtü altına bir oyuncak saklama ve bulma oyunları oynanabilir. Göz teması kurularak sevimli konuşmalar yapılabilir.
Biraz büyük çocuklarla ise el oyunları, parmak oyunları, kulaktan kulağa, dil hareketleri, şarkı söyleme, şiir söyleme, tekerleme söyleme, ezber yaptırma, akılda tutma oyunları, kelime oyunları, dil öğrenme ile ilgili aktiviteler, bilmece ve bulmaca çalışmaları, düz bir zeminde boyama çalışmaları, yazı çalışmaları, yırtma-yapıştırma faaliyetleri, kitap okuma, okunan kitabı anlatma, oyunlaştırma, yeniden ortak bir hikâye üretme gibi etkinlikler yapılabilir.
Araçtan sıkılma belirtileri gösteren çocukları indirerek, hareket ihtiyacı ve temiz hava ihtiyacı karşılanmalıdır. Yanımıza çerez alabiliriz, çocukları meşgul edebilir. Yaşa göre dikkat edilmelidir. Küçükler için uygun olmayabilir.
Sakin kalmak oldukça önemli
Araçtan inip, el-yüz yıkama ve ferahlama hem ebeveyne hem de çocuklara iyi gelecektir. Güvenli yolculuk için, araçta stres ve kavga olmamalıdır. Yetişkinler de kendilerini kontrol altına almalı, öfke kontrolünü sağlamalı ve dinlenmiş, uykusunu yeterli almış olmalıdır.
Tablet kullanımı nasıl olmalı?
Uzun yolculuklarda telefon ve tablet kullanımı önerilmese de ebeveynlerin tercih ettiği ve çocukları meşgul eden bir etkinlik olarak sıkça tercih ediliyor. Bu durumlarda, telefon veya tableti çocuğun elinden almak araç içinde gerginliklere sebep olabilir.
Bunun önüne geçmek için akıllı cihazların kullanım hakkı için bir hedef belirlenip, bu hedefi ve süreyi tespit ederek, çocuğa verilmeli ve anlaşmaya kesinlikle taviz vermeyecek şekilde uyulmalı. Yoksa, gergin bir ortam oluşturulmuş olur. Ebeveyn eğer bunu gerçekleştiremeyeceğini biliyorsa, hiç vermemesi daha doğru olur. Bu konu yolculuktan önce mutlaka konuşmalı ve uygulamalı.
Çocuklar ebeveynlerinin gün içindeki davranışlarından tutumlarında kararlı olup olmayacaklarını anlayabilirler. Sonuç herkese göre değişir, bu nedenle duruma göre karar verilmelidir. Ya da her şeyi göze alarak hiç doğru bir tercih olamasa da akıllı cihazı çatışmasız şekilde çocuğunuza verebilirsiniz. Daha sonra ise uzun süre vermeyerek bu durumu telafi etme şansınız olabilir.
Çocukların rutini aksatılması önerilmese de uzun yolculuklarda eğer çocuğun yolda uyuma imkânı olabiliyorsa, huysuzluk yapmadan uykuya geçebiliyorsa ya da kısa süreli huzursuzluklar göze alınabiliyorsa çocuk biraz eksik uyutulabilir. Bu sayede çocuğun yolculuk esnasında daha fazla uyuması sağlanabilir. Karanlıkta uyuyabiliyorsa koyu renk, güneş geçirmez örtülerden ve gözlüklerden yararlanılabilir.
(BD)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur