Türkiye’de araçlarıyla iki yıl kalacakların son bir yıl içinde en az 185 gün yurtdışında kalmış olması gerekiyor. Bu şartı sağlamayan bazı sılayolu yolcuları gümrük kapısında mağdur oluyor. 185 gün şartını sağlamayan yolculara bir aylık ek bir süre veriliyor. Öte yandan 185 gün şartının zorunlu olmadığı bazı istisnalar da var.
Yurtdışından emekli olanların, emeklilik tarihinden sonra Türkiye’ye ilk defa getirecekleri adlarına kayıtlı taşıt için yurtdışında yerleşik olma koşulundaki 185 günlük süre şartı aranmıyor.
730 günlük sürenin tamamını kullanmadan taşıtıyla yurtdışına çıkan emeklilerin kalan süreden faydalanmak üzere, süresi içerisinde olmak kaydıyla yeniden taşıtlarıyla Türkiye’ye girmek istemeleri halinde, bu kişilerden yurtdışında yerleşik olma koşulundaki 185 günlük süre şartı aranmaz ve taşıtlarına kalan süre verilerek girişlerine izin verilir.
Bir aylık süreden kimler yararlanabilir?
Öte yandan 185 gün şartını sağlamayan yolculara bir aylık kalış süresi verilir. Daha önce taşıtla yapılan girişlerde verilen sürenin tamamının kullanılması veya yurt dışında yerleşik olma koşulundaki 185 gün şartının sağlanmaması durumlarından birinin veya her ikisinin birlikte mevcut olması halinde, Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde ikamet eden kişilerin bu ülkelerde adlarına kayıtlı taşıtlarına bir ay süre verilir. Bu süre Türkiye’ye giriş esnasında verilir ve tek seferde kullanılır. Hâlihazırda taşıtıyla Türkiye’de bulunanlar ile Türkiye’ye giriş yapılmak istenilen tarihten geriye doğru 365 gün içerisinde söz konusu bir aylık süre verilmiş kişiler bu haktan faydalanamaz.
Bir aylık süreden yararlanacakların, Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerine ait pasaport, kimlik, oturum izni vb. evrak ile ikametlerini belgelendirmeleri gerekmektedir.
Ayrıca yurtdışından Türkiye’ye araçlarıyla gelecek olan vatandaşlar e-devletten sürelerine bakarlarsa sorun yaşamazlar.
(GŞ)