Sılayolu: Bulgaristan’da rüşvetin sonu gelmiyor
Dünkü haberimizde Sılayolu ülkesi Bulgaristan’da dezenfekte parası ile ilgili bir iddiayı sizlere duyurmuştuk. Buna göre yıllardır sınır kapısında araçları ilaçlı su ile dezenfekte eden özel şirketler, toplanan milyonlarca Euro’nun bir kısmını devlete aktarmamışlar ve „Zenginleşmişler“. Yani bunun Türkçesi „Parayı kendi kasalarına aktarmışlar“. Haberi buradan okuyabilirsiniz.
Yolsuzluk olayları sürüyor
Bulgaristan, yolsuzluk konusunda suç dosyası oldukça kabarık bir ülke. Avrupa Birliğine girmesinin ardından ülkede sayısız yolsuzluk operasyonu düzenlese de her yıl yeni skandallar ortaya çıkmaya devam ediyor.
Gelenler de devam ediyor
Bilindiği gibi Bulgaristan’ın meşhur sınır kapısı Kapitan Andreevo’da neredeyse her yıl rüşvet operasyonu düzenleniyor. Sürücülerden rüşvet istediği tespit edilen görevliler uzaklaştırılıyor. Ancak bu kişilerin yerine gelenlerin de bu tür kanun dışı olaylara devam ettiği anlaşılıyor.
Ya verirsin, ya da bekletirim
Eskiden Avrupa’dan gelen Türk sürücülerden çok sık rüşvet isteniyordu. Pasaport veya gümrük kontrolü sırasında “Ya çorba parası verirsin, ya da seni saatlerce bekletirim” gibi yaklaşımlarla sürücülerden 5, 10 veya 20’şer Euro rüşvet isteniyordu. Parayı verenler kısa sürede işlemlerini tamamlayıp yoluna devam ederken, vermeyenler gerçekten de uzun süre beklemek zorunda kalıyordu. Özellikle çocuklu aileler „Sırf istenen rüşveti vermediğim için memur araçtaki bütün bagajları indirtti. Aramada bir şey bulamadılar. Ancak bir çoluk çocuk ailecek perişan olduk. Eşyaları tekrar arabaya yüklemek ve bekleme süresi ile birlikte saatlerce zaman kaybı oluyor. Bu nedenle bir çoğumuz „Vereyim kurtulayım“ düşüncesiyle istenen miktarı görevliye uzatıyor“ bilgisini veriyor.
En çok onlar dertli
Son yıllarda Avrupa Birliği’nin de yoğun baskıları sonucu otomobil sürücülerinde bu tür olaylar azaldı. Ancak TIR şoförleri “Uygulama sürüyor” diye şikayette bulunmaya devam ediyorlar. TIR şoförlerinin aktardığına göre istenen rüşveti vermeyen araçlar daha titiz bir gümrük aramasından geçiriliyor. Veya sürücü çeşitli bahaneler ile saatlerce, bazen ise günlerce sınır kapısında bekletiliyor. Şoför beklediğine mi yansın, yoksa aracındaki ürünleri teslim edemediğine mi?
(A)