Hava sıcaklıkları rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor. AB’ye bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi verilerine göre Mayıs ayı, tarihteki en sıcak Mayıs oldu.
Küresel sıcaklık artışı, Dünya genelinde yüzlerce kişinin ölmesine yol açtı. Meksika’da 90, Hindistan’da 83, Bangladeş’te 15 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Üstelik yüzlerce kişi de hastanelik oldu.
65 Yaş üstüne dikkat
40 dereceyi aşan havanın yarattığı olumsuz etkilere karşı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de uyardı. Örgüt, 65 yaş üstünde sıcak hava nedeniyle ölümlerin yüzde 85 arttığını duyurdu.
Sıcaktan nasıl korunacağız?
Dünya Sağlık Örgütü, alınması gereken önlemleri de sıraladı. Öğle saatlerinde dışarı çıkmaktan kaçınılması ilk şart. Gün boyunca evde doğrudan güneş ışığını engellemek için perdelerin ya da panjurların kapatılması gerekiyor. Eğer klima kullanılıyorsa, 27 dereceye ayarlanmalı ve fan ayarına getirilmeli. Bu, odanın 4 derece daha serin olmasını sağlıyor. Hava karardıktan sonra ise pencereleri açarak evin soğuması sağlanabilir.
İlginizi çekebilir: Avrupa’da sıcaklık rekorları kırıldı
“Vücudunuzu serin ve nemli tutun”
Hafif ve bol giysiler giymek, serin duş ya da banyo yapmak, cildinizi nemli bir bez ya da spreyle ıslatmak ve günde en az 2-3 litre su içmek de korunmak için etkili yöntemler. Dünya Sağlık Örgütü, özellikle 65 yaş üstü kronik rahatsızlığı olan ve yalnız yaşayan kişilerin de düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini duyurdu.
“Bebek ve çocukları koruyun”
Bebeklerin ve hayvanların park edilmiş araçta asla uzun süre bırakılmaması gerektiğini belirten DSÖ, çocukları korumak için geniş kenarlı şapka, güneş gözlüğü ve güneş kremi kullanılmasının önemini de aktardı. Bebek arabasının kuru kumaşla örtülmesinin, içerinin sıcaklığını daha da arttıracağı ifade edildi.
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur
(İA)