Türkiye’nin, coğrafyamızın barındırdığı tarihi zenginlikleri kültür turizmine kazandırmak amacıyla her yıl belirlediği turizm temasında bu yıl sıra Patara’nın oldu. Troya ve Göbeklitepe’den sonra bayrağı alan Noel Baba’nın doğduğu yer Patara neresidir, önemi nedir, nasıl gidilir? İşte merak ettiğiniz tüm ayrıntılar…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu haftaki Ak Parti Grup Toplantısı’nda yaptığı açıklamalar arasında 2020’nin Patara Yılı olarak ilan edilmesi de vardı. Başta Antalya olmak üzere turizmcilerin heyecanla karşıladığı haberle bir anda bütün dikkatler Antalya’nın Kaş ilçesinde yer alan Patara Antik Kenti’ne ve inci gibi sahiliyle sevilen tatil noktalarından Patara Plajı’na çevrildi.
Noel Baba’nın yurdu, Likya Birliği’nin başkenti, Apollon Kehanet Merkezi
Mitolojide Su Perisi Lykia ile Apollon’un oğlu Paturus tarafından kurulduğu rivayet edilen Patara birçok yönden tarihi bir öneme sahip. M.Ö. 13. yüzyıldan kalan Mısır ve Hitit kaynaklarında Lukka Ülkesi “Patar” adıyla bahsedilen Patara, Likya Birliği’nin başkentiydi. Ksanthos Vadisi’nde denize açılan tek yer olduğu için yüzyıllarca ayakta kalan Patara Antik Kenti’ndeki kazı çalışmaları ilk kez 1988 yılında başladı. “Noel Baba” olarak bilinen Saint Nicholaos’ın Patara’da dünyaya gelmesi, Aziz Paul’un Roma’ya geçmeden önceki limanı olan Patara Hristiyanlar için de önem arz ediyor.
Anadolu topraklarından Roma’ya gönderilen tahılların depo ve saklanma limanı olan Patara, M.Ö. 2. yüzyılın başlarında Seleukos Krallığı kontrolüne girdi. O dönemde Likya’nın başkenti olarak kabul gören Patara, 167-168 yıllarında Roma’ya karşı özerklik, Rhodos’a karşı da bağımsızlık kazandı. Roma hakimiyetinin ardından da önemini koruyan şehir, doğu eyaletleriyle bağlantı kurulan deniz üssü olmaya devam etti. M.S. 74’de Pamphylia ile birleştirilerek tek eyalete dönüştürülen Patara başkentliğini sürdürdü. Roma döneminden sonra Apollon Kehanet Merkezi olarak ün yapan Patara Bizans döneminde de önemliydi. Mesela M.S. 325’te İmparator Konstantin’in başkanlığını yaptığı İznik Konsülünde Likya’nın tek imza yetkilisi Patara Piskoposu Eudemos’tu.
Noel Baba’nın Doğduğu Kente Neler Var?
5000 yıl önce kurulan Patara Antik Kenti’nde Likya tipi lahitler bulunan Nekropolis (Antik Mezarlık Alanı) alanı, tiyatro, (Kurşunlu Tepe’deki) Vespasian Hamamı, Korinth Tapınağı, ana cadde ve antik liman bulunuyor. Aytıca Patara’nın anıtsal yapılarından İmparator Hadrian ve eşi Sabina tarafından M.S. 2. yy.’da yaptırılan tahıl ambarı, tiyatronun kuzeyinde Patara’nın başkent olarak toplantılara ev sahipliği yaptığı Meclis Binası, kente 20 kilometre uzaklıktaki kayalıktan su getiren su yolları yer alıyor. 2000 yıl önce İmparator Nero tarafından yapılan Patara’ya yapılan deniz feneri, günümüze kadar gelebilmeyi başarmış en eski deniz feneri olarak tarihe geçmiş.
Patara Antik Kenti Yaz Kış Açık
1 Nisan-31 Ekim tarihleri arasındaki yaz döneminde -8.00 ile 19.00 saatleri arasında açık olan Patara Antik Kenti, 31 Ekim – 1 Nisan tarih aralığında yani kış döneminde 08.30 – 17.30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Müze kartla giriş yapılabilen tarihi kentin giriş üzreti 24 TL.
Müzekart Nasıl Alınır, Nerelerde Geçerlidir?
Caretta Carettalar ve Filmlere Mekan Olan Kum Tepeleriyle Ünlü Patara Plajı
Patara Antik Kenti’nden daha çok bilinen Patara Plajı, Antalya’nın Kaş ilçesine 43 kilometre uzaklıkta. 12 km uzunluğa, 1.5 km genişliğe sahip dünyaca tanınmış Patara Plajı, rağbet gören turizm durakları arasında yer alıyor. Türkiye’nin ikinci büyük sahili olan Patara’da doğal güzelliği ile dikkat çekiyor. Kum tepeleri film, dizi ve klipler için set mekanı olarak kullanılırken, aynı zamanda Carette Carettaların da önemli yavrulama bölgelerinden biri. Dalgalı denizi ile rüzgar sörfçülerinin de tercih ettiği Patara Plajı’na en yakın konaklama yeri Gelemiş Köyü.
Patara’ya nasıl gidilir?
Antalya’dan 220 km uzaklıkta olan Patara, Kalkan’dan sonra yer almaktadır. Muğla’nın Seydikemer ile Antalya’nın Kaş ilçesinin Gelemiş Köyü sınırları arasında kalan Patara’ya, Adaköy sapağından gidilen Gelemiş Köyü üzerinden ulaşılmaktadır. Köy merkezinden sonra yer alan Antik Kent ve Ören Yeri’nin sahil bölümü Patara Plajı’dır. Olimpos’ta olduğu gibi Patara Plajı’na da ören yeri üzerinden giriş yapılmaktadır. Müzekartı olanlar plaj kısmına geçerken ayrı bir ücret ödemez.
(BBY)
Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa