Zengin tarihi, kültürel çeşitliliği ve birbirinden güzel plajlarıyla Akdeniz’in önemli turizm şehirlerinden birisi olan Mersin tarımcılık ve yemek kültürüyle de oldukça popüler. Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtlama bölgelerinden birisi olmasıyla da dikkat çeken şehir aynı zamanda semavi dinlerden pek çok insan içinde oldukça önemli yapıları barındırıyor.
İlginizi çekebilir: Muğla’daki en iyi 5 tatil noktası
Okuyucularımız için Mersin’in en iyi 5 turistik bölgesini derledik.
Soli-Pompeiopolis Antik Kenti
Mersin’in Mezitli ilçesi sınırlarında yer alan Soli-Pompeiopolis Antik Kenti, tarihi M.Ö. 5’inci yüzyıla kadar uzanan oldukça önemli bir arkeolojik kazı alanı. Roma ve Bizans döneminde önemli bir yerleşim yeri olan antik kentte oldukça iyi korunmuş agora, tiyatro, nekropol ve antik liman kalıntılarına ulaşmak mümkün. Bölgenin en önemli simgeleri ise Sütunlu Cadde, Soli Höyük, Antik Liman ve Roma Hamamı.
Kleopatra Kapısı ve Tarsus Şelalesi
Mersin’in tarihi ilçesi Tarsus’un girişinde yer alan Kleopatra Kapısı, bölgedeki antik şehrin de ayakta kalan tek yapısı. Aziz Paul Kapısı olarak da bilinen Kleopatra Kapısı’na ismini veren efsane ise Romalı General Mark Antony’nin Mısır Kraliçesi Kleopatra ile buluşmak için bu kapıdan geçtiğine inanılması. Bölgede ayrıca Roma döneminde mezarlık olarak kullanılan oldukça güzel bir doğaya sahip Tarsus Şelalesi de ziyaret edilebilir.
Mamure Kalesi
Mersin’in Anamur ilçesinde yer alan ve Türkiye’nin en iyi korunmuş orta çağ kalelerinden birisi olan Mamure Kalesi, görkemli surları ve muhteşem konumuyla pek çok turistin ilgisini çekiyor. Temellerinin 3’üncü yüzyılda Romalılar tarafından atıldığı düşünülse de hangi tarihte ve kimler tarafından yapıldığı tam olarak tespit edilebilmiş değil. İçeresinde Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı izlerini bulabileceğiniz kalenin denize sıfır konumu da sizi oldukça etkileyecek.
Kız Kalesi
Deniz Kalesi olarak da bilinen Kız Kalesi adını verdiği sahilin hemen açıklarındaki bir adacığın üzerine kurulmuş. Kıyıya uzaklığı 600 metre civarında olan kalenin içerisinde 1199 yılında I. Leon tarafından yaptırıldığına dair bir yazıt mevcut. Gelgit sırasında ziyaretçilerin yürüyerek de ulaşabildiği Kız Kalesi muhteşem konumu ve günümüze kadar büyük oranda korunmuş olmasıyla oldukça ilgi çekici bir turistik bölge. Ayrıca kaleyi çevreleyen plajlar ve masmavi sular da yüzmek ve güneşlenmek için güzel bir tercih olabilir.
Cennet ve Cehennem Obrukları
Mersin’in Silifke ilçe merkezine 25 km mesafede bulunan ve yer altı sularının milyonlarca yıl boyunca kireç tabakasını eritmesi ve içindeki soyun alttaki boşluğu oyarak bir doğal bir yapı olan obruğu oluşturması sonucu meydana gelen oluşumlar doğa severler için muhteşem bir deneyim sunuyor. Elips şeklinde ve ağız kısmı 250 x 110 metre genişlikte olan cennet obruğunun 70 metre derinliğindeki taban kısmının güney tarafında 200 m uzunluğunda ve en derin noktası 135 m olan büyük bir mağara bulunuyor. Mağaranın giriş kısmında ise dikdörtgen planlı, blok kesme taşlarla yapılmış küçük bir kilise yer alıyor. Yunan Mitolojisi’nde Zeus’un alevler kusan yüz başlı ejderha Typhon’u yendikten sonra hapsettiği çukur olarak geçen 128 metre derinliği bulunan Cehennem Obruğu ise Cennet Obruğu’nun 75 metre kuzeyinde yer alıyor.
(BD)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur