Yurt dışında yaşayan ve bu yaz Türkiye‘ye otomobille seyahat etmeye hazırlanan vatandaşlarımız, özellikle “Vekalet” konusunda zorluklar yaşıyorlar. Dünkü haberimizde “Vekaletle Türkiye’ye getirilen aracı aynı zamanda sahibi de kullanabilir mi?” sorusu hakkında Turizmavrupa.net okurlarına bilgi vermiştik. Haberi buradan okuyabilirsiniz: https://turizmavrupa.net/vekaletle-turkiyeye-getirilen-araci-ayni-zamanda-sahibi-de-kullanabilir-mi Vatandaşlarımız, Türkiye’deki uygulamanın tam bir eziyet olduğunu belirterek konu hakkında kafalarına takılan soruları bize ilettiler. Konunun daha net anlaşılması için bugün daha somut bir kaç örnek vermek istiyoruz.
Araç sahibi uçakla Türkiye’ye geldi
Bilindiği gibi sizin adınıza kayıtlı bir otomobili vekalet verdiğiniz kişi Türkiye’ye götürebilir ve burada kullanabilir. Vekalet olmadan aracı Türkiye’ye sokmanız mümkün değil. Araçla kim Türkiye’ye giriş yaptıysa, kullanma hakkına da o kişi sahip. Yani ülkeye girdiğiniz andan itibaren vekalet sayesinde aracın hak sahibi siz oluyorsunuz. Kafa karıştıran durum ise şu: Diyelim ki vekalet alan kişi bir arkadaşınız. Ve sizin aracınızla Türkiye’ye giriş yaptı. Ancak kısa süre sonra aracın sahibi uçakla Türkiye’ye uçtu ve kendi otomobilini kullanmak istedi. Bunu yapabilir mi?
Kimin satın aldığı önemli değil
Türkiye’deki kurallara göre bu mümkün değil. Yani araç size ait olmasına rağmen kendi aracınızı kullanmanıza izin verilmiyor. Çünkü araç vekalet verilen kişinin pasaportuna işlendiği için Türkiye’de bulunduğu sürede sadece o kişinin aracı kullanmasına izin veriliyor. Siz istediğiniz kadar “Kardeşim otomobili ben satın aldım, vergisini ben ödüyorum” deseniz ve evrakları gösterseniz de bu kural değişmiyor. Aracı kendi başınıza sürmeye kalktığınızda ve bu tespit edildiğinde kurallara aykırı davranmış oluyorsunuz ve ceza alma ihtimaliniz doğuyor.
Bu durumda mümkün
Kafa karıştıran bu durum için sadece bir istisna var. Aracın sahibi sadece vekalet verdiği kişi hala Türkiye’de ise kendi otomobilini kullanabiliyor. Yani siz Türkiye’de kendi aracınızla trafiğe çıkmak istiyorsanız ve belki de yurtiçinde uzun bir yolculuk planlıyorsanız mutlaka vekalet verdiğiniz kişi yurtdışına çıkmamış olması gerekiyor. Bir başka sorun da şu: Zaman zaman trafik polisleri, vekalet verilen kişinin de araçta olması gerektiğini belirtiyorlar. Bu konuda ne yazık ki hala bir bilgi kirliliği var. Yani uygulamada farklılıklar olabiliyor. Seyahat planı yapanların bu hususu dikkate alması gerekiyor.
Neden kolaylık sağlanmıyor?
Bu ve buna benzer kurallar nedeniyle kafası karışan gurbetçiler sık sık tepkilerini dile getiriyorlar. Sosyal medyada bu sebeple şöyle yorumlara rastlamak mümkün: “Neden gurbetçilere bu kadar zorluk çıkarılıyor? Neden kolaylıklar sağlanmıyor. Vekalet, 185 gün uygulaması gibi kurallar sadece işimizi zorlaştırıyor. Bırakın da otomobilimizle vatanımıza dilediğimiz gibi gelelim, herhangi bir zorlukla karşılaşmayalım.”
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur