Koronavirüs testi sırasında kafatası duvarı delinebilir mi?
Koronavirüs hastalığının teşhisinde kullanılan sürüntü testi ile ilgili tıp tarihine geçen bir olay yaşandı. JAMA Otolaryngol Head Neck Surgery’de yayınlanan bilgilere göre olay şöyle gelişti. Amerika Birleşik Devletleri’nde 40 yaşlarındaki bir kadın baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, boyunda sertleşme, ağızda metalik tat ve ışığa karşı hassasiyet şikayetleriyle doktora başvurdu. Iowa Üniversitesi Hastanesi’nde yapılan öncelemelerde kadının kafatası duvarının delik olduğu ve bu delinmenin de Koronavirüs sürüntü testi işlemi sırasında meydana geldiği ortaya çıktı.
Beyin omurilik sıvısı burnundan aktı
Uzmanlar sürüntü testinde kullanılan uzun çubuğun duvarda delik açmasının sebebinin, hastanın İdiyopatik İntrakraniyal Hipertansiyon sebebiyle daha önce gördüğü tedavinin sonucu olduğuna inanıyor. Söz konusu tedavi, beyin dokusunun kafatasındaki bir açıklıktan kese şeklinde fıtıklaşması anlamına gelen Ensefalosel’e yol açıyor. Sürüntü testi sırasında kafatasını koruyan duvarın yırtılmasıyla beyin omurilik sıvısı burnundan akmaya başlayan hasta Temmuz ayında bir ameliyat geçirmiş.
Kafa tabanı ameliyatı olanlara uyarı
Koronavirüs testiyle ilgili tedirginlik yaşayanlara seslenen doktorlar, aşırı sinüse sahip ya da kafa tabanından ameliyat olanların Koronavirüs tespiti için nazal taramanın alternatiflerini talep etmeleri gerektiğini belirtiyor.
(BY)