Kapıkule’de beklemeden “hızlı geçiş” dönemi
Bu yıl karayolundan Türkiye’ye seyahat edenlerde önemli bir artış gözleniyor. Koronavirüs sebebiyle son iki yılda yolcu sayıları oldukça düşmüştü. Verilen son rakamlara göre son üç haftada Türkiye’ye 637 bin gurbetçi giriş yaptı ve girişler devam ediyor. 2019’da tüm sezonda 626 bin gurbetçinin geldiği dikkate alınırsa bu yıl ki sayının oldukça yüksek olduğu görülüyor.
Ekspres geçiş sağlanıyor
Geçtiğimiz yıllarda vatandaşlarımızın en büyük sıkıntısı Bulgaristan’dan Türkiye’ye giriş oluyordu. Yoğunluk nedeniyle sınır bölgesinde yığılmalar yaşanıyor ve uzun beleme süreleri oluşuyordu. Ancak yetkililer bu yıl hem peron sayısının arttırıldığını, hem de ek personel görevlendirildiğini belirterek “Geçişler hızlandı” bilgisini veriyorlar. Hatta Türkiye’de yayınlanan haberlerde “Kapıkule‘de ekspres geçiş” yorumları da yapılıyor. Türkiye’ye giriş yapan bazı vatandaşlarımız da “Çok az bir süre bekledik” diyorlar. Biz de bu vesile ile son haftalarda Türkiye’ye karayolundan giriş yapan okurlarımıza sormak istiyoruz: Siz sınır kapısında ne kadar süre beklediniz?
İpsala’dan geçenler arttı
Salgın döneminde Türkiye’ye yolculuk yapan vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu Kapıkule’yi tercih ediyordu. Çünkü Yunanistan’ın aşırı tedbirler nedeniyle geçişleri zorlaştırması yolcuların gözünü korkutmuştu. Ancak bu yıl tedbirlerin en aza düşürülmesi ve engellerin kalkmasıyla İpsala’ya yönelenlerin sayısında artış olduğu da gözleniyor. Bu durum da Kapıkule’deki yoğunluğu azaltmış olabilir.
Niş’ten sonra yol ayrımı
Bilindiği gibi Avrupa’dan Türkiye’ye seyahat edenler iki önemli güzergah arasında seçim yapabiliyorlar. Sırbistan’ın Niş kenti sonrası yol ayrımı geliyor. Yolun daha kısa ancak sınırda bekleme süresinin daha yoğun olduğu güzergahı seçenler Bulgaristan üzeri seyahat ediyorlar. Devamında ise Kapıkule’den Türkiye’ye giriş yapıyorlar. Yolun daha uzun olması sebebiyle seyahat süresini biraz da uzatan Kuzey Makedonya / Yunanistan güzergahını seçenler ise Türkiye’ye İpsala veya Pazarkule sınır kapılarından giriş yapıyorlar. Geçtiğimiz yıllarda elde edilen sayılar, Yunanistan üzeri gelenler sınırda daha az süre beklemek zorunda kaldıklarını gösteriyor.
(A)