Hesapladık: Gurbetçi Türkiye’de ne kadar para harcıyor?
Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız için Türkiye’de tatil yapmanın önemi çok büyük. Burada amaç sadece denize girmek veya alışveriş yapmak değil, aynı zamanda memleket hasretini gidermek, anne/baba ve akrabaları görmek. Bunun için yıl boyunca yazın okulların tatile girmesi bekleniyor ve para biriktiriliyor. Türkiye’den bakıldığında gurbetçilerin cepleri para dolu gibi görülüyor ancak kimse bu paraların ne tür zorluklarla kazanıldığını tam anlamıyor. Üstelik bir çok gurbetçi geçim sıkıntısı çekse bile zar zor toparladığı, hatta borç para alarak temin ettiği paralarla Türkiye’ye tatile gidebiliyor ve binlerce Euro harcıyor. Bugünkü haberimizde örnek bir hesaplama ile yurtdışında yaşayan bir ailenin Türkiye’de bulunduğu 3-4 hafta için ne kadar para harcadığını göstermek istedik.
Sonuç herkese göre farklılık gösterebilir
Bazı okurlarımız örnek hesaplamamıza itiraz edebilir, harcamaları düşük veya yüksek bulabilir. Ancak şunu unutmamak gerekir ki herkesin bütçesi farklı, herkesin istekleri ve tercihleri aynı değil. Bu sebeple elbette fiyatlarda ve çıkan sonuçta farklılıklar olacaktır. Bunun en güzel örneğini uçak bilet fiyatlarında yaşıyoruz. Avrupa’da yaşadığınız ülke, hatta kente göre bile kişi başı bilet fiyatlarında farklılıklar oluyor. Kimisi 400 Euro’ya uçabiliyorken kimisi 700 Euro ödemek zorunda kalıyor. Bu nedenle lütfen eleştiri yapmadan önce bu tür özellikleri dikkate alın.
Biz örnek hesaplamamızda uçakla seyahat eden üç çocuklu bir aile için şu fiyatları çıkardık:
Uçak bileti: 3000 Euro
Türkiye’de otomobil kiralama, akaryakıt, yol ücreti: 1000 Euro
Yeme/içme/alışveriş: 1000 Euro
Toplam: 5000 Euro
Fiyat daha da artıyor
Ancak işin detayına inildiğinde manzara daha da değişiyor. Aslında ufak ve dikkat çekmeyen bir sürü ek harcamalar da yapılıyor. Örneğin havalimanına taksiyle gidiş geliş, Türkiye’de akrabalara götürülen hediyeler. Hatta bir de deniz kenarında otele gidilecekse 5000 Euro bile yetmiyor ve fiyatlar yukarıya doğru ilerliyor. Ancak nereden bakarsanız bakın orta büyüklükte bir ailenin 4000 bin Euro’nun altında bir harcama ile Türkiye’de 3-4 hafta geçirmesi çok güç. Bu aile sadece akraba ziyareti yapsa, araba kiralamasa, hatta otele gitmese bile bu ücreti ödemek zorunda kalıyor.
Otomobille seyahat eden daha az ödüyor
Uçakla seyahat edildiğinde en büyük harcama elbette uçak bilet fiyatları. Türkiye’ye otomobille seyahat edenler biraz daha şanslı. Bunlar belki yolda zaman kaybediyor ve yoruluyor ancak yol masrafları çok daha düşük. Bu sebeple uçak yerine otomobille memlekete gidenlerin cebinden daha az para çıkıyor.
(A)