Eskiden 100 Euro’nun bile altına bir fiyata uçak bileti bulmak mümkün oluyordu. Örneğin Avrupa’da yaşayan bir gurbetçi, bileti erkenden satın aldığında ve kampanyaları takip ettiğinde memlekete çok uygun fiyata uçabiliyordu. Ancak pandemi dönemi, Rusya savaşı, enflasyon derken masraflar arttı ve havayolu şirketleri kemer sıkma politikasının yanı sıra fiyat artışına gittiler. Buna bir de yaşanan personel sıkıntısı eklenince bilet fiyatları rekor seviyelere ulaştı. Geçtiğimiz yıllarla kıyaslandığında bazı hatlarda yüzde 50’ye varan zam oranları var. Bundan Türkiye’ye uçmak isteyenler de olumsuz etkileniyor. Yaz aylarında biletlere yüksek ücretler ödemek zorunda kalan gurbetçiler hala büyük bir umutla “Acaba ucuzlar mı?” diye bekliyor.
Neden değiştirsinler?
Ancak yapılan araştırmalar bunun yakın bir gelecekte pek mümkün olmadığını gösteriyor. Şu an piyasadaki durumu değerlendiren havacılık uzmanları “Fiyatlar ne kadar yüksek olursa olsun yolcular biletleri adeta havada kapıyor. Biletler kapış kapış gidiyor” yorumunda bulunuyorlar. Yani istediğimiz kadar eleştirelim uçakla yolculuğa hala çok büyük bir rağbet var. Örneğin gurbetçiler sürekli fiyatlardan şikayetçiler ancak buna rağmen Türkiye uçuşlarında uçakta yer bulunmuyor. Durum böyle olunca da havayollarının herhangi bir değişime gitmesine gerek yok. Satışlar iyi, hatta ilgi giderek artıyor. Bu durumu neden değiştirsinler ki?
Para kazanma yöntemleri artıyor
Üstelik havayolu şirketleri sadece bilet satışından para kazanmıyor. Daha geniş koltuk, daha fazla yük hakkı, daha fazla bagaj hatta son olarak havalimanında check in yapandan bile ek ücret alınmaya başlandı. Yani havayolu şirketleri hem gelirlerini artırıyorlar, hem de para kazanma yöntemlerini genişletiyorlar. Geleceğe bakıldığında ise bu trendin devam edeceği, şirketlerin “Başka nereden daha para kazanabiliriz” diye farklı alanlara el atacakları görünüyor. Bunun sinyalleri veriliyor, bazı hatlarda denemeler yapılıyor.
(A)