Uçakla seyahatlerde sıkça karşılaşılan problemlerden bazıları uçağın rötar yapması, uçuşun ertelenmesi veya iptal edilmesi. Uçakla yolculukta yaşanan gecikmeler eğer 3 saati geçiyorsa havayolu şirketinin tazminat ödeme zorunluluğu var. Öte yandan uçağın rötar yapmasından dolayı havaalanında bekleme süreniz 3 saati geçerse, havayolu şirketi içecek ikramının yanı sıra gecikmenin yaşandığı zaman dilimine göre yolcularına yemek yedirmek zorunda. Fakat havayolu şirketleri bunu pek yapmıyor. Yolcuların bazıları bu haklarının olduğunu bilmediği için talep etmiyor. Bazı yolcular ise bu haklarını bildiği için mahkemenin yolunu tutuyor.
Alman otomobil Kulübü (ADAC), Almanya Bölge İdare Mahkemesi’nin uçuşu iptal edilen veya ertelenen yolculara havayolu şirketlerinin yemek ve ikram sunmasını hükmettiğini duyurdu. Olay bir yolcunun havayolu şirketini mahkemeye vermesiyle başladı. Davacı yolcu Hannover’den Miami’ye gidiş dönüş için bir uçuş rezervasyonu yaptırmıştı. Gidiş uçuşu Londra üzerinden, dönüş uçuşu ise New York ve Londra üzerinden gerçekleşecekti. Fakat giden uçuş, varış noktasına üç saatten fazla geç ulaştı. Dönüş uçuşu ise iptal edildi.
Yemek masrafını karşılaması gerekiyor
Davacı yolcu, Madrid üzerinden Hamburg’a nakledildi ve oradan trenle Hannover’e götürüldü. Davacı yolcu uçuşun gecikmesi ve iptali nedeniyle havayolundan tazminat talep etti. Madrid ve Londra’da kaldıkları süre boyunca içki ve yemek masrafları da dahil olmak üzere tüm masraflarını talep etti. Hannover Bölge idare Mahkemesi uçuşu iptal edilen veya ertelenen yolculara havayolu şirketinin yemek ve ikram sunması gerektiğine karar verdi. Mahkeme ayrıca havayolunun yolculara herhangi bir ikram sunmadığı taktirde yolcuya masraflarının ödemesini belirtti.
Alkollü içeceğin parası reddedildi
Öte yandan yolcular bu süre zarfında içtikleri alkollü içeceğin parasını da istedi. Fakat mahkeme bu kısmı reddetti. Çünkü alkollü içecekler, Avrupa Hava Yolcu Hakları Yönetmeliği anlamında “içecek ” değil. Mahkemeye göre alkol genellikle canlandırıcı değil, tam tersi bir etkiye sahip. Yolcular bu nedenle alkol masrafları havayolundan geri alamazlar. Mahkemeye göre alkolsüz bira ise serinletici olarak kabul ediliyor.
(GŞ)