Hani bazı televizyon dizileri vardır, uzadıkça uzar, yüzlerce bölüm. Ancak bir türlü sonu gelmez. Bir dolandırıcılık olayı var ki aynı bu diziler gibi. Nasıl yapıldığı apaçık ortada olmasına rağmen, yıllardır devam etmesine rağmen hâlâ bazı vatandaşlarımız oyuna gelip paralarını kaptırıyorlar.
Artık klasik haline gelen yöntemlerle paralarından oluyorlar
Bahsettiğimiz “Sahte polis” veya “Sahte savcı” dolandırıcılığı. 10 yılı aşkın süredir aralarında Türkiye’nin de olduğu bir çok ülkede kötü niyetli kişiler tarafından uygulanıyor ve hemen hemen her defasında da başarıyla sonuçlanıyor. Son dönemlerde ne yazık ki özellikle Türkiye’ye tatile giden gurbetçi vatandaşlarımız hedefte. Birçok kişi oldukça yüksek miktarda paralarını kaptırdılar. Elbette bu tür olayların yaşanması üzücü. Ancak asıl üzücü olan parasını kaptıran vatandaşlarımızın bu oyuna gelmesi.
İlginizi çekebilir: Böyle dolandırıcılık yöntemi görülmedi
Neden hala inanıyorsunuz?
Yıllardır bu dolandırıcılık şeklini yazmayan gazete, duyurmayan televizyon, radyo kanalı veya internet sitesi kalmamıştır. Herkes bangır bangır “Ben polisim veya ben savcıyım diyerek sizden paranızı isteyenlere kanmayın. Bu bir tuzaktır” demesine rağmen hala vatandaşlarımız kendi elliyle dolandırıcılara parasını teslim ediyor. Bu tür olayarı daha önceleri de Turizmavrupa.net sayfamızda defalarca okurlarımızla paylaştık. Sosyal medya sayfalarımızdan yaşananları değerlendiren okurlarımız genelde şu yorumda bulunuyorlar: “Bu kadar da saf olmayın be kardeşim!”. Ne yazık ki bu eleştiriyi yapmakta da çok haklılar.
Nasıl işliyor?
Son olarak Fransalı bir gurbetçi vatandaşımız memleketi Isparta’da aynı tuzağa düştü. Kendisini polis olarak tanıtan ve “Banka hesabınız terör örgütü tarafından kullanılıyor. Biz işi çözene kadar bankadaki bütün paranı bize teslim et” diyen kişilere 25 bin Euro’sunu kendi elleriyle teslim eden gurbetçi, sonradan dolandırıldığını anladı. Neyse ki polisin hızlı müdahalesi ile suçlular yakalandı ve gurbetçi, parasına kavuştu Ancak şuna emin olun ki bu bir istisna. Çünkü geçtiğimiz yıllarda parasını alabilen çok az insan oldu. Dolandırıcılar genelde parayı aldıkları gibi izlerini kaybettiriyorlar. Kendileri yakalansa bile paraya ulaşmak pek mümkün olmuyor.
Uyarmak gerekir
Son olayda da olduğu gibi dolandırılanlar genelde emekli vatandaşlar. Şimdi bu vesileyle okurlarımıza şu çağrıda bulunmak istiyoruz: Lütfen herkes kendi çevresindeki anne, baba, arkadaş, akrabaları uyarsın. Özellikle yaşlılara şunu söyleyin: Eğer seni birisi arayıp kendisini polis, savcı, hakim veya başka bir yetkili olarak tanıtırsa ve senden banka veya evindeki paranı onlara teslim etmeni isterse sakın inanma ve paranı verme. Sebebi ne olursa olsun bu yalan. Hiçbir devlet yetkilisi bir soruşturma kapsamında sizden para veya altın istemez. Yasal olarak böyle bir hakları yok.
Ne yapmak gerekir?
Diyelim ki sizi birisi aynı şekilde aradı ve paranızı istedi. Siz ise “acaba gerçek polis olabilir mi?” diye tereddütte kaldınız. Bu durumda şunu yapın: Öncelikle hemen bir yakınınızı arayın. Mesela oğlunuz, kızınız. Olanları anlatın. Ardından polisi arayıp başınıza geleni anlatın. Telefondaki polis bunun bir dolandırıcı olduğunu size hemen söyleyecektir. Şunu da unutmamak gerekir ki sizi arayan dolandırıcılar “Soruşturma gereği sakın kimseyi aramayın. Biz sizin telefonlarınızı dinliyoruz” diyeceklerdir. Elbette bu da bir yalan. Amaçları polisi veya bir yakınınızı aramamız.
Lütfen artık bu şekilde dolandırılmayın!
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur