2016’da Türkiye’nin tüm itirazlarına rağmen “Ermeni Soykırımı olmuştur” şeklinde karar alan Almanya, bu hafta sürpriz bir karar daha aldı. Federal Meclis’ten geçen yasaya göre artık soykırımı ve savaş suçlarını inkar etmek suç sayılıyor. İnkar edenler ise 3 yıla kadar hapis veya para cezası alabilecekler. Bu gelişme sonrası akıllara ilk gelen konu Ermeni Soykırımı’nın tanınması oldu. 2 Haziran 2016’da Federal Alman Meclisi, 1915-1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu’ndaki Ermenilere yönelik tehcir ve katliamların “soykırım” olarak tanınması kabul etmişti. Meclis, Türkiye’nin tehcir ve katliamlarla yüzleşmesi ve Ermeni halkı ile barışması tavsiyesinde bulunmuştu. Alınan karar Ermeni tarafında sevinçle karşılanırken, Türkiye yoğun eleştiride bulunmuştu.
Peki şimdi ne olacak?
Almanya‘nın yaptığı bu girişim sonrası kafalar iyice karıştı. Yeni yasayı görenler ve soykırımı inkar etmenin cezalandırılacağını duyanlar “Almanya Ermenilere soykırım yapıldığını kabul etmişti. Şimdi bir kişi çıkıp “Ermeni soykırımı olmadı. Türkler Ermenilere soykırım uygulamadı” derse suç mu işlemiş olacak? Ülkede soykırım iddialarını kabul etmeyen herkes suçlu duruma mı düşecek?” diye soru sormaya başladı. Konuyla ilgili yetkililerin yapacağı açıklamalar merakla bekleniyor. Hatırlanacağı gibi benzer tartışmalar daha önce Ermeni Soykırımını kabul eden diğer ülkelerde de yaşanmıştı.
Hatalı bir karar
O dönem Başbakan Binali Yıldırım Almanya’nın kararını kınarken ”Bu karar hatalı bir karardır. Türk milletinin geçmişi bellidir. Bu millet, geçmişiyle övünen bir millettir. Bizim geçmişimizde yüz kızartacak, başımızı öne eğdirecek hiç bir olay yoktur” demişti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da Almanya parlamentosunu eleştirmişti. Yapılan oylamada eski Başbakan Angela Merkel ‘in partisi Hristiyan Demokrat Parti (CDU), Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller soykırım kararını desteklemişti.
Karar uygulanmıyor eleştirisi
Sol Parti 2019’da meclise verdiği bir soru önergesinde, Alman hükümetinin Ermeni Soykırımı konusundaki görüşünü öğrenmek istemişti. Alman hükümeti ise karardaki “soykırım” tanımının, hukuki değil, siyasi bir kavram olarak kullanıldığını bildirmişti. Sol Partili politikacılar ise soykırımın tanınmasından sonra Almanya’da herhangi bir adım atılmamasını eleştirmiş ve “Almanya Türkiye’den gelecek tepkilerden çekindiği için herhangi bir girişimde bulunmuyor” suçlamasında bulunmuştu.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur.