Bu tavsiyelere uyan gümrükte vergi ödemiyor
Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız havalimanı ve sınır kapılarındaki gümrük kontrollerinde sık sık mağdur oluyor. Bu olayları her fırsatta Turizmavrupa okurlarına duyuruyoruz. Gurbetçilerin Türkiye’ye seyahatlerinde en çok tedirgin olduğu konulardan birisi de altın konusu. Okurlarımız bize neredeyse her gün “Yanımda ne kadar altın götürebilirim? Yanımda götürdüğüm altın için de vergi ödemek zorunda mıyım?” sorularını yöneltiyor. Bir okurumuz bize şu soruyu göndermiş: “Boynumda 130 gramlık 6 bin Euro değerinde altın zincirim var. Yıllardır takıyorum. Onu da mı alacaklar boynumdan? Kaç kere izine gittim bir şey sormadılar. Ama bu tür haberleri okuyunca bayağı korktum. İzine giderken ne yapmalıyım? Sonuçta boynumda gidiyor, boynumda geri gelecek.”
Fotoğrafını çekin
Okurumuza şu bilgileri vermek istiyoruz: “Karayolu ile seyahat edecek kişilerin beraberindeki (eski veya yeni altın, değerli saat, yeni elbise v.s.) eşyaların toplam değeri için 300 €, havayolunda ise 430 € ile sınırlı. Havayolu ile seyahat edecekler belirtilmiş olan rakamın üzeri bir eşyaya sahip olduklarını havalimanı gümrük polisine bildirmeleri halinde sorunsuz seyahat edebiliyorlar. Örneğin Alman Gümrük İdaresi, bunun için havalimanlarındaki beyan formlarının kullanılabileceğini, yolcunun değerli eşyasını bu formda detaylı tarif edebileceğini, hatta fotoğrafını da ekleyebileceğini belirtiyor. Bu bilgiler ve fotoğraf sayesinde ülkeden ayrılabiliyor ve dönüşte herhangi bir sorun yaşamadan aynı değerli eşyalarla ülkeye giriş yapabiliyorsunuz. Ülkeden çıkmadan önce beyan edilen eşyalarla dönen yolcuların herhangi bir vergi ödemesi gerekmiyor.
Yanınıza faturasını alın
Yolcular götürmek istedikleri değerli eşyaların varsa faturasını da delil olarak yanlarına alabilirler. Bu sayede dönüşte eşyanın daha önceden satın alındığını belgelemiş olursunuz.
Çantanızda taşımayın
Karayolu ile seyahatlerde de benzer uygulama ile önceden tedbir alabilirsiniz. Belirtilmiş rakamın üzerinde bir eşya ile gümrük kontrolüne denk gelen yolcular vergi ödemek zorunda kalıyorlar. Ancak siz altın takılarınızı üzerinizde takılı şekilde bulundurursanız ve gümrük polisleri sorduğunda bunların şahsi malınız olduğu ve ticaret için olmadığını belirtirseniz lehinize olacaktır. Aksi taktirde eşyalar bir çanta içerisinde bulunmuş olması durumunda şüphe uyandıracağından dolayı gümrük polisleri kanunen prosedürü gerçekleştirebilirler.
(A, İY)