Yurtdışında yaşayan ve Türkiye’deki bankada hesabı olan vatandaşlarımız yıllardır “Otomatik Bilgi Paylaşımı” uygulamasının sonucunu merak ediyor. Bilindiği gibi Türkiye’nin de dahil olduğu ülkeler, “Finansal Hesap Bilgilerinin Karşılıklı Olarak Otomatik Değişimi Anlaşması” çerçevesinde aralarında bilgi paylaşımında bulunmaya başladılar. Bu paylaşımda kişilerin yurtdışındaki banka bilgileri de ortaya çıkıyor. Yani örneğin Almanya’da yaşayan bir kişinin Türkiye’deki bankada hesabı olduğu, burada parası olduğu, hatta gelir elde ettiği ve faiz aldığı anlaşılıyor. Daha önceki haberimizde, özellikle yaşadığı ülkeden sosyal yardım alan ve Türkiye’deki parasını gizleyenlerin zor durumda kalacağını bir kez daha hatırlatmıştık. Haberi buradan okuyabilirsiniz.
“Yıllarca gizlediler, şimdi cezasını çeksinler”
Ülkeler arası bilgi paylaşımı tüm hızıyla devam ediyor. Bu işlemde hesap sahibinin adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, adresi, vergi numarası, hesap numarası, hesaba yatan faiz, hesapta tutulan varlıklardan elde edilen gelirler aktarılıyor. Kişi hesabı kapatsa bile geriye dönük bilgiler de aktarıldığı için herhangi bir unsuru gizleyemiyor. Konuyla ilgili yayınladığımız haberleri sosyal medya sayfalarımızdan değerlendiren Turizmavrupa.net okurları “Yıllarca yaşadığı ülkeden haksız yere devlet yardımı alanlar şimdi kara kara düşünüyor. Türkiye’de apartmanı, daireleri, dükkanları, bankada yüzbinlerce TL parası olanlar ve bunu yaşadığı ülkeden saklayanlar “Ben şimdi ne yapacağım” diye dert yanıyor. Bu kişiler bunu hak ediyorlar. Cezalarını çeksinler” şeklinde yorumda bulunuyorlar.
En uygun uçak ve tatil fırsatları için tıklayın
Bilgi paylaşımında son 10 yıla bakılabilir
Şu bir gerçek ki yurtdışındaki parasını yaşadığı ülkeye bildirmeyip haksız yere sosyal yardım alanlar hakkında soruşturma yürütülecek. Bu kişilerin yasalara aykırı bir şekilde devleti kandırmaya yönelik işler yaptığı ortaya çıktığında büyük ihtimalle ceza ödemek zorunda kalacaklar. Hatta ülkeler, haksız yere alınan yardımları 5 veya 10 yıllık geriye dönük geri bile isteyebilirler. Peki yaptığı yanlıştan dönmek isteyen ve mağduriyetini en aza düşürmek isteyen bir kişi bu durumda ne yapabilir?
Mağdur olmamak için ne yapılmalı?
Uzmanlar bu soruya şu yanıtı veriyor: “Tek çare, devlet banka bilgilerini inceleyip sizin hakkınızda yasal işlem başlatmadan önce sizin harekete geçmeniz. Eğer yasa dışı bir işe girişip haksız yere yardımlar aldıysanız, zaman kaybetmeden kendinizi ihbar edin. Yaşadığınız ülkenin maliyesine “Benim Türkiye’de bankada param var veya oradan gelirim var. Ancak bunu size şu ana kadar bildirmedim” bilgisini verin. Bu sayede cezanız hafifler. Maliye son 10 yıla değil, sadece son 5 yıla bakar”.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur