Tatil için Türkiye’ye seyahat eden gurbetçiler ne yazık ki sık sık dolandırıcıların kurbanı oluyor. „Benim başıma gelmez, ben dikkatli birisiyim. Oyuna kesinlikle gelmem“ diyen bilinçli hareket eden vatandaşlar bile „Her şey bir anda oldu. Kandırıldım. Paramdan oldum“ diyerek başlarına gelen olayları anlatıyorlar. Geçtiğimiz yıllarda „Beni tanıdın mı?“ yöntemiyle parasından olan gurbetçilerin haberlerini turizmavrupa.net sayfamızdan sizlerle paylaşıp uyarılarda bulunduk. Ancak bu tür olayların ne yazık ki hala devam ettiğini görüyoruz.
Tanışıyormuş gibi yapıyorlar
Türkiye’de özellikle yabancı plakalı araçları gözüne kestiren dolandırıcılar, ellerindeki sahte ürünleri satmak için hep aynı yöntemi uyguluyorlar. Gurbetçilerle „Beni tanıdın mı? Geçen sene tanışmıştık“ diye konuşmaya başlayan bu kişiler, rastgele bir kaç hikaye anlatıp gurbetçiyle samimiyet kurmaya çalışıyorlar. Daha sonra ise ellerindeki genellikle parfüm veya değerli eşyaları „Dost fiyatına“ indirimli şekilde satabileceklerini belirtiyorlar. Ancak bu ürünler genelde sahte olduğundan söylenen fiyatın dörtte biri bile etmiyor. Ne yazık ki vatandaşlarımız bu tür konuşmalarda sunulan ürünleri „Çok uygun, kaçırmayım“ düşüncesiyle genelde satın alıyorlar. İş işten geçtikten sonra da gurbetçiler dolandırıldığını anlıyorlar.
Başkaları mağdur olmasın
Kısa süre önce Turizmavrupa’ya başvuran bir gurbetçi okurumuz, Türkiye’de başından geçenleri aktarırken herkesi de bir kez daha uyardı. Vatandaşımızın başına gelenler şunlar:
„Bugün size Antalya’dan Ankara’ya dönerken Alman plakalı aracımla başıma geleni anlatayım da, başka arkadaşları da benim gibi mağdur olmasın. Adı geçen güzergahta tam da Antalya ile Konya il sınırını geçtikten hemen sonra, Konya istikametinde sağ tarafta Zirve Opet petrol istasyonuna giriş yaptım. Bu yer aynı zamanda Seydişehir ilçesine ait. Aracımı benzilikte park edip içeri girdim. İşim bittikten sonra çıkarken kapı ağzında 50 yaşlarında bir beyefendi bana beni tanıdığını, geçen sene Almanya’dan gelirken uçakta tanıştığımızı söyledi. Geçen sene gerçekten de bu şekilde uçakta biriyle tanışmıştım. Fakat yüzünü hatırlamıyorum bu kişinin. Ayıp olmasın diye muhabbete devam ettim.
Gel sana bal vereyim
Sonunda bu kişi bana Trabzon’da arıcılık yaptığını ve bal taşıdığını söyledi. Gel sana bal vereyim, dostuna eşine götürürsün dedi. Çok kibar ve cana yakın davranıyordu. Ben de tamam dedim ve arabanın arkasından 3 paket bal çıkarıp torbaya koydu. Üç beş lira versen yeter dedi. Bende 400 TL verdim. Üç paket bal sonuçta yaklaşık 5-6 kilo var toplamda. Yolum var benzin alcam filan diyince bir 400 tl daha verdim ama tekrar para isteyince o zaman gerek yok al balını dedim. O da tamam canın sağ olsun dedi arabasına gitti. Hemen peşinden benzilikte çalışanlar abi sen bu adamı tanıyor musun dediler. Ben de emin degilim diyince abi bu adam dolandırıcı galiba dediler.
Jandarmaya gittim
Tabi hemen peşine düştüm ama adam gitmişti. Bende kamera kayıtlarından arabanın plakasını belirleyip jandarmaya gittim. Fakat Türkiye kanunlarına göre ticaret yapıldığı için birşey yapamayacaklarını söylediler. Almanya’da olduğu gibi yanıltma şeklinde bir dolandırıcılık suçu bulunmadı. Şimdi elimde bal var ve bu büyük bir ihtimalle sahte bal. Glukoz ve şuruptan yapılıyormuş. Bunlar marketlerdede ucuza satılıyormuş. Anlaşılan bu kişiler özellikle gurbetçi arkadaşları seçip kandırıyorlar. Sayfanızda bir uyarıda bulunursanız çok sevinirim. Adamın kullandığı araç gri renkli Renault Fluence. Plakası 34 FTY 836.“
Geçen sene tanıştık
Okurumuzun da aktardığı gibi elindeki bal büyük ihtimalle sahte ve kalitesiz. Normal şartlarda bunu tüketmemek ve çöpe atmak gerekir. Çünkü nerede nasıl elde edildiğini ve içinde tam olarak ne olduğunu bilmiyorsunuz. Örnekten de anlaşılacağı gibi dolandırıcılar size gelip daha önce tanıştıklarını iddia ediyorlar. Siz emin olamıyorsunuz ve hatırlamaya çalışıyorsunuz. Sonuçta elbet geçmiş yıllarda karayolculuğu veya uçak yolculuğu sırasında mutlaka birileri ile karşılaşmış ve konuşmuşsunuzdur. Ancak aradan zaman geçtiği için genelde hatırlamıyorsunuzdur. Bu kişiler de tam da bundan faydalanıp, „Sen beni tam hatırlamıyorsun ancak ben seninle konuşmuştum. Sen yurtdışında yaşıyorsun“ gibi cümleler kuruyorlar.
Bilgi vermeyin
Bazı dolandırıcılar ise sizi tanımasa bile bir yakınınızı tanıdığını iddia ediyor. Mesela „Ben senin ağabeyini / kardeşini tanıyorum.“ diye cümleye başlayıp sizin ağzınızdan yakınınız ile ilgili bilgiler almaya çalışıyorlar. Örneğin ismini bilmedikleri için bunu önce sizin söylemenizi bekliyorlar. Bu gibi durumlarda herhangi bir bilgi vermemek gerekir. Eğer gerçekten sizi tanıyorsa elbet sizin hakkınızdaki önemli bilgileri biliyorlardır. Bırakın bunu önce onlar söylesin. Eğer söyleyemezse büyük ihtimalle sizi tanımıyordur.
Plakadan bakıyorlar
Dolandırıcıların en sık uyguladığı yöntem ise hangi şehirden geldiğinizi söylemeleri. Aracınızın plakasından bunu çok kolay görebiliyorlar. Sizinle konuşmaya başladıklarında „Aaa sen Hamburg’dan değil misin?“ gibi bir başlangıç yaparak sizin güveninizi kazanmaya çalışıyorlar. Bu gibi durumlarda dikkatli olmak ve oyuna gelmemek gerekiyor.
Her türlü ürün satıyorlar
Gurbetçileri kandırmaya çalışan satıcılar son örnekte olduğu gibi bal, pastırma, saat, takı, parfüm gibi sahte ürünler sunuyorlar. Hatta elbise veya süs eşyası satanlar bile oluyor. Bu kişilere ağırlıklı olarak Kapıkule gibi sınır kapılarının yakınında rastlansa da Türkiye’nin farklı bölgelerinde karşınıza çıkabiliyor.
“Ucuza alıyorum” dedi
Örneğin bize daha önceleri başvuran bir okurumuz şu bilgiyi vermişti: „Bir sürücü İzmit’te benzinlikte durduğumda aracımın yabancı plaka olduğunu gördü ve banada sahte parfüm satmaya çalıştı. „Ben havaalanında çalışıyorum gümrükten ucuza aldığım parfümler var elimde sizede ucuza satayım“ diyerek beni kandırmaya çalıştı bende almayınca anladığımı fark etti ve hızla oradan uzaklaştı.“
En önemli kriter
Ne yazık ki bazı vatandaşlarımız anlatılan bu tür hikayelere inanıyorlar. Kişinin sadece “Tanıdık” olması en önemli kriter olarak görülüyor ve ne söylenirse yapılıyor, hangi fiyat istenirse ödeniyor. Pazarlık yapıldığı da oluyor elbette ancak ödenen miktar daima yüksek seviyede kalıyor. Yani siz o ürünü kaça satın alırsanız alın satan kişi hep yüksek bir kazanç elde etmiş oluyor.
Hediye vereceğini söylüyor
Bazı satıcılar “Tanıdık” olduğunuz için ürünleri önce hediye edeceğini söylüyor. Siz ürünü elinize aldığınızda ise iş birden değişiyor ve satıcı sizden ücret talep ediyor. Bazıları bu durumla başa çıkamadığı için istenen ücreti veya bu ücretin biraz daha altında bir fiyatı ödüyor. Bir çok gurbetçi oradan ayrıldıktan sonra dolandırıldığını anlıyor.
Kimse zararına satmaz
Yurtdışında yaşayan gurbetçi vatandaşlarımız bu tür oyunlara gelmemeli. Kendinize daima şu soruyu sorun: Bu kişi neden yol üstünde bana bu ürünleri satmaya çalışıyor? Bunun kaçak, sahte ürün olduğu belli. Elindeki kaliteli ürünü bana neden uygun fiyata versin. Bugün bir dükkana gittiğinizde tanıdığınız bile size en iyi ihtimalle alış fiyatından satış yapar. Kimse zararına satış yapmaz. Yolda tesadüfen karşınıza çıkan bir kişi size 4 TL’lik ürünü neden 1 Liraya satsın?
Bu sebeple gurbetçilere şu tavsiyelerde bulunmak istiyoruz:
Yolda karşınıza çıkan ve „Tanıdık“ olduğunu söyleyen kişilere karşı dikkatli olun.
Bu kişiler size bir ürün satmaya çalışabilir veya sizden borç para isteyebilir
Size anlatılanlara inanmayın, ürünleri satın almayın.
Ayrıca ağır hasta, kanser olan bir yakını için para toplayanlara karşı da dikkatli olun. Bu tür hikayeler genelde gerçekleri yansıtmıyor ve tek hedefi sizden para koparmak.
Tanımadığınız kişiler size ne kadar samimi davranırsa davransın daima mesafeli olun.
Hatta bu tür konuşmalarda aracınızı ve değerli eşyalarını da gözden ayırmayın. Bazı kişiler sizi lafa tutarken arkadaşları arkadan aracınınızdaki değerli eşyalara dadanabiliyor.
Ayrıca bu yollarla satın alınan ürünlerin hep tüketilmemesi, hem de kimseye hediye edilmemesi gerekir. Sağlığa zararlı maddeler içerebilen bu tür sahte ürünlerle yakınlarınızı tehlikeye atmayın. Uygun fiyata hediye götüreceğim diye kimsenin sağlığı ile oynamayın. Uzmanlar, örneğin sahte parfümlerin kesinlikle kullanılmaması gerektiğini, içindeki katkı maddelerinin sağlığa zararlı olduğunu söylüyorlar.
(A)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur