Yeni yıla girdiğimiz günlerde pek çok kişi aldığı yeni kararlar doğrultusunda hareket etmeye başlarken bazı kişiler ise iş değişikliğine gidiyor. Kimileri ise ilk işlerine başlıyor. Pek çok ülkede olduğu gibi Almanya’da da yeni bir işe başlayan kişilerin süresiz sözleşme hakkı elde etmeden önce Probezeit denen bir deneme süresinden geçmesi gerekiyor.
Probezeit nasıl işliyor?
Standart olarak 6 aylık bir deneme sürecini içeren Probezeit, işverenin kararına göre daha erken de sonuçlanabiliyor. Yeni çalışanın işi bırakması halinde 15 gün önceden haber vermesi gerekirken işverenlerin ise böyle bir zorunluluğu bunulmuyor.
Probezeit pek çok işveren tarafından tercih edilmesine rağmen herhangi bir zorunluluğu bulunmuyor. Zorunlu olmadığı içinde otomatik olarak yürürlüğe girmeyen sistemi iş sözleşmesi olan Arbeitsvertrag ile karıştırmamak gerekiyor. Eğer iş sözleşmenizde Probezeit’le ilgili herhangi bir hüküm belirtilmemişse işvereninizin de sizi bu kuralı bahane edip işten çıkarma ihtimali kalmıyor.
İlginizi çekebilir: 30 denemeden sonra ehliyetini aldı
Probezeit süresinin uzatılıp uzatılamayacağı değerlendirildiğinde ise bu durumun ancak sözleşmenin 6 aydan az olması halinde geçerli olduğu görülüyor. Yani eğer deneme süreniz 3 ay olarak belirlendiyse işveren bunu 6 aya kadar çıkartabiliyor.
(BD)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur