Almanya’da son dönemde yaşanan fahiş kira artışları kiracıların belini kırmış durumda. Bu nedenle pek çok kiracı ile ev sahibi arasında sorun yaşanırken Federal Adalet Divanı’na giden bir dosya bu durumu tamamen kiracıların lehine çevirebilecek bir emsal kararla sonuçlanabilir.
İlginizi çekebilir: Ev sahibi kiracısını çıkarmak için bunları yaptı
Karlsruhe’da görülecek olan dava sonucuna göre çıkacak emsal karar doğrultusunda kiracı yaşadığı konutta ne kadar süredir ikamet ediyor olursa olsun fahiş zamlar geldiğinde itiraz etme hakları oldukça genişleyebilir.
3 yıl sınırı var
Hâlihazırda kira kontrolü yapılan bölgelerde yaşayan kiracılar 3 yıla kadar olması gerekenden yüksek kira ödeyip ödemedikleri hakkında bilgi talep edebiliyorlar. 3 yıldan sonra ise bu hakları kalmıyor ancak mahkeme yolu açık bulunuyor. Emsal karar çıktığı takdirde ise bu durum değişebilir.
Kiracılardan fazla para alınmış
Emsal olması beklenen davada ise Berlin’deki kira kontrollü bölgelerden birinde yaşayan 4 kiracı ev sahiplerinin kendilerinden fazla ödeme aldığını ancak bu farkın geri ödenmesi gerektiğine yönelik taleplerini reddettiğini belirterek hukuk mücadelesi başlattılar. Mietpreisbremse kapsamında şikâyete bulunan kiracılar, ev sahibinin taşınma tarihinin üzerinden 3 yıl geçtiğini belirterek bilgi vermeyi de reddettiğini belittiler.
Temyiz sürecinde
Berlin Landgericht bölge mahkemesi ise 3 yıllık sürenin bilgi talebinden itibaren geçerli olduğunu ve taşınma tarihinin baz alınamayacağını belirterek kiracıları haklı buldu. Nihai kararı ise Federal Adalet Divanı (BGH) verecek.
Mietpreisbremse nedir?
Almanya’nın kira kontrol yasası olan Mietpreisbremse, ev sahiplerinin yeni bir kiracıyla sözleşme imzalarken kirayı ne kadar artırabileceklerini belirliyor. Yasaya göre yeni kiracılardan talep edilen meblağ bölgedeki karşılaştırılabilir kiralardan en fazla yüzde 10 fazla olabiliyor. Ancak yeni inşa edilen binalar (2014’ten sonra), yakın zamanda yenilenmiş mülkler ve daha önceki kirası da bölge ortalamasının üstünde olan taşınmazlar için bu kuralın uygulanma zorunluluğu bulunmuyor.
İlginizi çekebilir: Amsterdam’daki kiracılar isyanda
Mietpreisbremse’nin uygulanacağı bölgeleri ise eyalet yönetimleri belirliyor. Günümüzde ise oldukça pahalılaşan konut piyasası nedeniyle ülkenin hemen her yerinde bu yasanın uygulanıyor.
Emsal karar çıkarsa kiracılar ne gibi haklar kazanacak?
Mahkeme eğer temyiz sürecinde de kiracılar lehine sonuçlanırsa, önümüzdeki dönemde kiracılar 3 yıl gibi bir kısıtlama olmaksızın bilgi talebinde bulunabilecek ve dava açmak için ev sahibinden gerekli belgeleri talep edebilecek.
Ev sahipleri şu anda yeni bir kiracıya az miktarda bilgi sağlamak zorunda olsalar da beklenen emsal karar çıkarsa yeni kiracıların, önceki kiracının ödediği kira, ev içinde yapılan yenileme çalışmalarının tam listesi ve bunlara ne kadar harcandığı gibi konularda çok daha ayrıntılı belgeler alma hakları bulunacak Ayrıca bunların ne zaman yapıldığını da öğrenebilecekler.
(BD)
YASAL UYARI
Haberlerimizi izinsiz kullananlara duyurudur: Turizmavrupa.net sitesinde yayınlanan haberleri bizden izin almadan kendi sitelerinde kullanan veya Youtube video kanallarında okuyanlar bir süredir kayıt altına alınıyor. İster yurtdışında olsun, ister Türkiye’de fark etmiyor. Yapılan suçtur. Bunun yasal takibi yapılacaktır. Emek hırsızlığına kesinlikle izin verilmeyecektir. Saygıyla duyurulur