Almanya’da enflasyon: “Almanya artık eski Almanya değil”
Dünya ekonomileri özellikle pandeminin de etkisiyle zorlu bir süreçten geçiyor. Birçok ülke yüksek enflasyon ve enerji kriziyle mücadele etmeye çalışıyor. Avrupa’nın en önemli ekonomisi Almanya’da da yüksek enflasyon iyice cüzdanlara dokunmaya başladı.
Bu durumdan şikayetçi olan vatandaşlar, daha önce yaptıkları gibi istediklerini alma şeklinde değil ihtiyaçları kadar alışveriş yapmaya ve mutfak giderlerinde tasarrufa yöneliyor.
FİYATLAR GÖZLE GÖRÜLÜR ŞEKİLDE ARTIYOR
T-Online’ın aktardığına göre, Almanya’da alışveriş birkaç aydır pek olumlu bir ortamda yapılmıyor. Fiyatlar gözle görülür şekilde artıyor, süt ürünleri gibi bazı gıdalar yüzde 50’ye varan oranda daha pahalı hale geldi. Federal İstatistik Dairesi’nin Salı günü açıkladığı gibi, ağustos ayında tüketici fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,9 arttı. Enflasyonun hafifçe düştüğü iki aylık dönemden sonra, gevşeme sona ermiş görünüyor.
Ocak ayından bu yana, T-online, Rewe süpermarketindeki ve perakendecinin çevrimiçi mağazasındaki bakkaliye ve eczane ürünleri için ayın başında fiyat değişikliklerini kaydediyor. Enflasyondaki gelişmeler, en yaygın günlük ürünleri içeren t-online alışveriş sepetine de yansıdı.
HER ÜRÜN YILBAŞINA GÖRE DAHA PAHALI HALE GELDİ
Ocak ayına kıyasla, t-online alışveriş sepetinin fiyat artışı yüzde 18 civarında belirlendi. Hemen hemen her ürün yılbaşına göre daha pahalı hale geldi. Fiyatı iki katından fazla olan kıyma ve organik tam yağlı süt yüzde 55 artışla ilk sırada yer aldı. Sebzeler de genel olarak daha pahalı hale geldi. Konserve ürünler, mısır ve lahana turşusu da yüzde 20’den daha pahalı satılmaya başlandı.
Bu tür fiyat artışları, Almanya’da yaşayanların günlük yaşamda kendilerini sınırlamak zorunda kaldığına işaret ediyor.
ALMAN KARTEL DAİRESİ’NE ŞİKAYETLER ARTTI
Türkiye’de olduğu gibi Almanya’da da hükumet yüksek gıda fiyatlarını inceleme altına alıyor. Daha fazla kişi Kartel Dairesi’ne süpermarketlerdeki fiyatlardan memnuniyetsizliğini dile getiriyor. Rekabet Kurumu Başkanı Andreas Mundt, kurumunun yıllık raporunun sunumunda “Fiyat artışlarıyla ilgili çok fazla şikayet alıyoruz” ifadesini kullandı. Yetkililerin gıda sektörüyle temasa geçtiği ve fiyat artışlarının arka planı hakkında bilgi istediği öğrenildi.
Tüm bu gelişmelerin yanı sıra ülkedeki enerji fiyatları, yüksek kiralar ve grevler, daha önce de sıklıkla kullanılan “Almanya artık eski Almanya değil” cümlesini akıllara getirdi. Bu tür bir ifadenin son zamanlarda Almanlar tarafından da kullanılması dikkati çekiyor. Alman basınına röportaj veren Alman vatandaşlar ülkede geçinmenin zorlaştığını ve özellikle kışın ısınmayla ilgili büyük endişeler duyduklarını ifade ediyorlar.
Güner Kızıl