Almanya’da çocuklu ailelerin ekonomik şartlarda mağdur olmaması için çalışmalar devam ediyor. Alman devleti en son “çocuk parasını” çocuk başına 250 Euro’ya yükseltmiş ve ailelere destek sağlamıştı. Şimdi ise Aile Bakanlığı, çocuk parasına bir kez daha zam yapılmasını ve ayrıca geçim sıkıntısı çeken ailelere ek olarak ödenen “Çocuk yardımının” daha kolay ödenmesini sağlamak istiyor. Bakanlık, bürokratik zorluklar nedeniyle birçok ailenin hakkı olmasına rağmen ek çocuk yardımından faydalanmadığını, hatta birçok ailenin böyle bir yardımdan haberi bile olmadığına dikkat çekti. Yetkililer, hak sahibi ailelerin sadece yüzde 30’unun ek yardımdan faydalandığını tahmin ediyor.
Almanya’da çocuk parası 354 Euro mu olacak?
Federal Aile Bakanı Lisa Paus’un planına göre çocuk parasına 2025’den itibaren zam yapılması öngörülüyor. Bakanlık, çocuk parasını 250 Euro’dan 354 Euro’ya yükseltmek istiyor. Ancak bu konuda henüz bir karar verilmedi. Ayrıca çocuk parası ve diğer çocuk yardımlarının bir araya getirilecek kolaylaştırılmış bir şekilde toplu olarak ödenmesi de düşünülüyor. Bu arada, reşit olan ve ebeveynlerinin yanında oturmayan çocuklara ödemelerin doğrudan yapılabilmesi de mümkün olacak.
Ancak bu ek masrafların nasıl karşılanacağı da tartışma konusu. Muhalefet, “bu harcamalar için ek bütçeyi nereden bulacaksınız?” eleştirisi yapıyor.
Daha çok çocuk devlet yardımlarından yararlanacak
Almanya’da 2.8 milyon çocuğun devlet yardımı aldığı, 1 milyon 600 çocuğun ana-babasının çalışmasına rağmen yine de devlet yardımına gereksinim duyduğu belirtildi. Almanya’da devlet tarafından ihtiyaç sahibi ailelere çeşitli destek programları sağlandığı, ancak, ailelerin bu desteklerden haberi olmaması ya da destek programlarının karmaşıklığı ve bürokratik engeller sebebiyle ödemelerin yapılamadığı da açıklandı. Bu durumu dikkate alan Federal Aile Bakanlığı, çocuklara yapılacak olan yardımların bir arada toplanmasını, bürokratik işlemlerin azaltılmasını ve daha çok çocuğun devlet yardımlarından yararlanabilmesini planlıyor. Plana göre çocukların temel geçimlerinin garantiye alınması, okul gezileri ve boş zamanların değerlendirilmesi gibi alanlarda da devlet desteği alabilmesi ön görülüyor.
(GE)