Almanya‘da adil bir gelir dağılımını savunan Paritaetische Wohlfahrtsverband Derneği’nin (Ortak Refah Derneği) “Yoksulluk Raporu 2022: “Pandemi ve Enflasyon Arasında” isimli raporuna göre, Almanya’da yoksulların oranı pandeminin ikinci yılı olan 2021’de yüzde 16,6 ile Almanya’nın birleşmesinden bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı.
Rapora göre, ülkedeki 13,8 milyon insanın şu anda yoksul sayılması gerekiyor, bu da pandemi öncesine göre 600 bin fazla insan anlamına geliyor.
Mevcut enflasyon göz önüne alındığında, Paritätische Wohlfahrtsverband, durumun daha da kötüleşmesini bekliyor. Dernek, Alman hükümetine, refah önlemleriyle başlayacak olan ek bir yardım paketini derhal uygulaması konusunda çağrıda bulundu.
Rapora göre, özellikle serbest meslek çalışanları, gençler ve çocuklar arasındaki yoksulluk öne çıkıyor. Serbest mesleklerde çalışanlar arasında 2019’da yüzde 9 olan yoksulluk oranı, 2021’de yüzde 13,1’e yükseldi.
Çocuklar ve gençlerdeki yoksulluk oranında yüzde 20,8 ile rekor seviye ulaşırken, emekliler arasında bu oranının yüzde 17,4 olduğu belirtildi.
Durumla ilgili bir değerlendirme yapan Paritätischer Gesamtverband’ın CEO’su Ulrich Schneider, “Bulgular şaşırtıcı; pandeminin ekonomik etkileri şimdi tam olarak ortaya çıkıyor. Daha önce resmi mikro nüfus sayımı temelinde hiç bu kadar yüksek bir değer ölçülmemişti ve yoksulluk son zamanlarda pandemi sırasında olduğu kadar hızlı yayılmamıştı” dedi.
Güner Kızıl