Zengin ülkeler aşıya koştu, diğer ülkeler ne yapacak?
Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere pek çok uluslararası kuruluş, Koronavirüs salgınında aşının bulunmasından sonraki en önemli konunun aşının adil dağıtımı olduğu üzerinde duruyordu. Salgına karşı yüzde 90’ın üzerinde başarı gösterip ülkelerin bir bölümü tarafından kabul edilen aşılar üretim aşamasında geçti. İşte bu noktada uluslararası kamuoyunun endişelerinin yerinde olduğu ortaya çıktı.
Yüksek gelirli ülkelerin ihtiyaçlarından fazla sayıda Covid-19 aşısı sipariş etmeye başladığı, bu durumda düşük gelirli ülkelerin aşıya ulaşmak için yıllarca beklemek zorunda kalacağına dikkat çekildi. Düşük gelirli ülkelerin aşıya erişimi konusunda uyarılarda bulunan Halkın Aşı İttifakı, varlıklı ülkelerin 2021 yılının sonuna kadar nüfuslarının üç katı için aşı satın almak üzere üreticilerle anlaştığını duyurdu. Kimsenin doğduğu ülke veya cebindeki paraya göre hayat kurtaran bir aşıdan mahrum bırakılmaması gerektiğini belirten Aşı İttifakı üyeleri, zengin ülkelerin dünyadaki aşı arzının büyük çoğunluğunu alarak insan hakları yükümlülüklerini ihlal ettiğini söyledi.
Kanada nüfusunun 5 katı aşı satın aldı
En önemli 8 aşı üreticisinin anlaşmalarına ait verileri inceleyen Halkın Aşı İttifakı, dünya nüfusunun yüzde 14’ünü oluşturan yüksek gelirli ülkelerin, daha şimdiden umut vadeden aşıların yüzde 53’ünü satın aldığını belirtti. Bu ülkelerin başında nüfusuna göre 5 kat fazla aşı satın alan Kanada bulunuyor. Avrupa Birliği de yaklaşık 450 milyon nüfuslu AB ülkeleri için şimdiden 2 milyar doz aşı anlaşmasına imza attı.
70 ülkede 10 kişiden biri aşı olabilecek
Buna karşın düşük gelirli yaklaşık 70 ülkede gelecek yıl sadece 10 kişiden 1’i aşılanabilecek. Aşıya ulaşımın adil olması için kurulan Covax programında ise 92 ülke için henüz 700 milyon doz aşı toplanabildi.
(BY)