Tamamen doğal karabuğdaydan üretilen bu ekmekler, Trabzon’un Hamsi Köyünden getiriliyor.
Ekmek insanımızın belki de en önemli tüketim maddesi. Makarna ve pilavı bile ekmekle yediğimizden ekmeğin soframızda yeri bir başka. Özellikle son yıllarda onlarca çeşidi üretilen ekmeğin buğday, yulaf, çavdar ve mısır gibi hububatına göre olduğu kadar içeriğine katılan, gerek hoş koku vermesi ve gerekse besin değerini ve lezzetini artırması ile dikkat çeken, üzümlü, tarçınlı, cevizli, zeytinli gibi ekmeklerde oldukça rağbet görüyor.
Fırınlarda demirbaş olarak satılan bildik beyaz ekmek son zamanlarda çok tartışıldı. Fazlaca ayrışmaya tabi tutulan ekmeğin sağlıksız olduğu, içine katılan başta maya olmak üzere diğer kimyasallarla besleyici olmaktan çok özellikle çocuklar ve ileri yaştaki insanlarda ciddi sorunlar yaşatabileceği uzmanlarca defalarca anlatıldı.
Gerçektende ne kadar bu ekmekten yersek yiyelim diğer öğüne gelmeden acıkılıyor. Taze, yeni fırından çıkan bir ekmeğin yenmesi harika oluyor. Aynı ekmek birkaç saat sonra pörsüyor ve gerek tadı ve gerekse lezzeti kayboluyor.
Beykoz Kavacık meydanında kurulan yöresel pazarda gördüğümüz devasa ekmekler dikkatimizi çekti. Gidip ayaküstü biraz sohbet ettiğimizde şunları öğrendik:
Öncelikle bu ekmeğin yapıldığı yer Trabzon’un Hamsi köy’ü. Hiçbir katkı yapılmadan veya içinden bir şeyleri çıkarmadan tamamen doğal “karabuğday”dan yapılan ve ekşi maya kullanılan, çok lezzetli bir ekmek.
Normal oda sıcaklığında 15-20 gün, buzdolabında bir ay ve derin dondurucuda 3-4 ay rahatlıkla bozulmadan özelliklerini koruyabiliyor. Resimde görüldüğü gibi yaklaşık sekiz kilo ağırlığında, meşe odununun kullanıldığı kara fırınlarda ortalama sekiz saatte pişiriliyor.
Besleyici ve doğal olmasının yanında en önemli özelliği ise tok tutuyor olması. Sabah kahvaltıda 1-2 dilim yediğinizde bazen akşama kadar acıktırmaması kilo sorunu olanlara cazip gelebilir. Dilimlenerek satılan bu enfes ekmeğin kilosu 10 TL den alıcı buluyor.
Haber: Barbaros Alayoğlu
- Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa