Yurtdışından cep telefonu getirmenin şartları giderek zorlaşıyor. Yurt dışından yolcu beraberinde getirilip pasaporta işlenen cep telefonları için süre, 2 yıldan 3 yıla çıkartıldı. Bir kişi yurt dışından yolcu beraberinde 3 yıldan önce yeni bir telefonu getiremeyecek.
Yurtdışından getirilen cep telefonun harcı ne kadar olmuştu?
Ayrıca bilindiği üzere yurtdışından yolcu tarafından getirilen telefonun kayıt ücreti 170 TL’den 500 TL’ye çıkarılmıştı. Daha sonra 2019 yılında vergi, harç ve cezalardaki yeniden değerleme oranı yüzde 23.73 olarak belirlenmişti. Yani yeni yıldan sonra yurtdışından yolcu beraberinde getirilen telefonlardan alınan harç tutarı 118.65 TL daha artarak, 618.65 TL olmuştu. Bu zamma ek olarak 120 lira da bandrol ücreti eklenmişti. Böylece yurtdışından getirilen telefonlarının kayda girmesi için 2019 itibariyle 618,60 TL harç ücretinin yatırılması gerekiyor.
Yurtdışından getirilen cihazlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır.
Ayrıca yurtdışından getirilen telefonların kayıt altına alınabilmesi veya cep telefonunuz çalındığı zaman cihazınızı IMEI numaranızın bilmeniz gerekiyor.
Birçok kişinin bilmediği IMIE numarasını öğrenmek ise çok kolay. Bütün cep telefonu cihazlarında “*#06#” tuşlarını tuşladığınız zaman IMIE numaranızı öğrenebiliyorsunuz.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan yurtdışında getirilen telefonların nasıl kayıt altına alınacağına ilişkin önemli bilgiler veriliyor.
(G.Ş)
- Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa