İzin sezonuna günler kala vatandaşlarda hazırlıklara başladı. Özellikle araçlarıyla gelecek olanları zorlu bir süreç bekliyor. Yaz sezonunda uçak biletlerinin pahalı olmasından yakınan vatandaşlar çözümü karayolunda buluyor. Bazıları kendi araçlarıya bazıları ise kiralık araç veya şirket aracıyla yola koyulacaklar.
Sürücülerin birçok ülkeden geçerek memleketlerine varmak için bazı gümrük kurallarına dikkat etmesi gerekiyor. Bunlardan biri taşıtın Türkiye’de kalmasına için verilen süre. Bilindiği üzere yurtdışında ikamet eden sürücü yaşadığı ülkede son bir yıl içerisinde 185 gün kaldıysa hem kendi hem de taşıtı 2 yıl Türkiye’de kalabiliyor. Bu süre kiralık araç için de geçerli. Fakat şirket aracıyla gelenler 1 ay kalabilir. www.turizmavrupa.com’a taşıtın kalma süresini aşanlar şu soruyu yöneltiyor:
“Bize verilen süreyi aşarsak ne kadar ceza yeriz?”
Cevap: Taşıtların yurtta kalma sürelerini; 1 (bir), 2 (iki) ve 3 (üç) aya kadar aşması durumunda 2018 yılı için sırasıyla 210 TL, 420 TL ve 630 TL para cezası uygulanır.
3 (üç) ayı geçen süre aşımlarında ise, 4458 sayılı Gümrük Kanunun 238.maddesi uyarınca aracın gümrük vergileri tutarının ¼ (dörtte biri) oranında para cezası tahsil edilir.
2019 yılı için bu fiyatlar henüz artmadı.
(G.Ş)
- Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa
Yurt dışında getirilecek araba ile ilgili okuduğum kadarıyla 2 yıl kalma hakkına sahip fakat net olmayan şey 2 yıldan sonra örneğin uzun bir süre daha kaldığını farzedelim bu 1 yıl fazla olabilir 2 yıl fazla olabilir hatta 3 yıl bunun net cezası ne kadar arabanın yenisini eskisine göre mi ceza verilecek örneğin ben arabayı yurt dışında aldım yurtdışındaki değeri 2000ero açıkçası bununla ilgili net bir bilgi yok devlet buna bir çözüm üretmeli cezasız bir Türkiye dileklerimle