Yurtdışında trafik cezası alanlar dikkat
Yabancı bir ülkede trafik kuralı ihlalinde bulunan sürücüler bir çok kez bu olaydan aylar sonra haberdar oluyor. Örneğin Avrupa’dan Türkiye’ye karayolundan seyahat ederken Hırvatistan’dan geçen ve radara yakalanan bir sürücü, Türkiye’den döndükten haftalar sonra bile cezayı posta yoluyla alabiliyor. Hatta bazı sürücülerin hız ihlali yaptığından ve radara yakalandığından haberi bile olmuyor. Turizmavrupa okurları “Yurtdışından gelen cezayı ödemeli miyim?” diye bize sık sık soru yöneltiyor. Bu konuda uzmanların verdiği net bir cevap yok. Ancak genel olarak şu görüş hakim:
Ceza miktarı önemli
Trafik cezalarının yurtdışından da tahsil edilmesi normal. Avrupa Birliği ülkeleri anlaşma gereği birbirlerine yardım ediyorlar. Yani örneğin Hırvatistan’da bir kişi radara yakalanıp 120 Euro ceza almışsa, bu paranın Almanya’da yaşayan bir sürücüden tahsil edilmesi sağlanabilir. Buna Alman makamları da yardımcı olurlar. Ancak Avrupa ülkelerinde 70 Euro sınırı söz konusu. Yani yetkililer, eğer ceza 70 Euro’yu geçiyorsa harekete geçiyorlar. Eğer miktar bunun altındaysa “Uğraştığımıza değmez” mantığı ile olayın üzerine gitmeyip takibi kesiyorlar. Bu hem cezayı kesen, hem de sürücünün yaşadığı ülke için geçerli. Eğer sürücü cezayı ödemez ve bir yıl sonra tekrar aynı ülkeden geçerse sınır kapısında durdurulabilir. Eğer miktar düşükse herhangi bir sorun yaşamadan geçme ihtimali de var. Bu konuda genel bir kural olmadığından kimin sorun yaşayacağı ve kimin sorun yaşamayacağı net bilinmiyor.
Avusturya istisna
Bu konuda tek istisna Avusturya. Avusturya bu kurala uymuyor ve 25 Euro’yu geçen bütün cezalarda işlem yapıyor. Sonuçta genel tavsiyesimiz şöyle: Eğer yurtdışında herhangi bir sorun yaşamak istemiyorsanız, ne olur ne olmaz diye cezayı ödeyin. Hatta ödediğine dair belge/makbuzu saklayın ve bir dahaki seyahatinizde yanınızda bulundurun. Parayı ödemenize rağmen “Sistemde ödenmedi görünüyor” gibi gibi durumla karşılaştığınızda hemen belgeleri gösterebilirsiniz.
(A)