Yurt dışından ithal edilen engelli araçları vergi muafiyeti kapsamında araçlar nasıl satılır? Bu araçları bir başkaları kullanabilir mi? Kişinin vefatı halinde engelli araç bir başkasına nasıl verilir, gümrük idaresinden izinsiz bir başkasına satılabilir mi? Hepsini merak edenler için derledik.
Yurt dışından ithal edilen engelli araçların vergi muafiyeti kararı nasıl verilir?
Engelli kişilerin ithal edeceği özel tertibatlı araçların serbest dolaşıma girmesi için yetkili Gümrük Müdürlüğü’ne talep edilerek müdürlüğün oluşturduğu heyetin değerlendirmesi ile sonuçlanır. Gümrük müdürlüğüne kişinin sağlık raporu ve kişinin engel durumuna göre araçta olması gereken tertibatlar kontrol edilir. Engel duruma göre aracın özel tertibatlı olması gerekir. Bu değerlendirmenin yapılabilmesi için engelli kişinin de gümrük idaresinde bulunmak zorundadır. Engelli kişi eğer tüm hareket fonksiyonunu kaybetmişse onun yerine bir başka kişiye vekalet vermek şartıyla değerlendirmeye katılabilir. Değerlendirmeler heyet tarafından oybirliği ile kabul edilirse Gümrük Müdürlüğü tarafından “Komisyon Karar Belgesi”nde belirtilerek geçerlilik süresi belirtildiği tarihten itibaren 6 aydır.
Bizzat engelli kişinin kullanacağı aracı bir başkası kullanabilir mi?
2 farklı engelli araç bulunmaktadır. İlki engellinin bizzat kendisinin kullandığı ikincisi ise hareket fonksiyonu olmayan engelli kişilerin araca taşınmasında kolaylık sağlayacak araçtır. Eğer özel tertibatlı aracı engelli kişinin bizzat kendisi kullanması gerekiyorsa bir başkası kullanamaz. Fakat engelli kişiyi zor durumdaysa onun araçta olması şartıyla bir başkası kullanabilir.
Engelli kişi daha önce yararlandığı vergi muafiyetinden tekrar yararlanabilir mi?
Engelli bir kişi daha önce vergi muafiyetinden yararlanarak aldığı özel tertibatlı aracı başka bir engelli / engelsiz farketmeksizin kişiye satması veya devretmesi halinde vergi muafiyetinden tekrar yararlanabilir. Fakat aracın devredilmesi ya da satılması alacak kişinin engeline uygun olup olmadığı değerlendirilir. Aracı alacak kişinin engeli farklı olması halinde özel tertibatlı aracın engeline uygun değişikliği Gümrük Müdürlüğü’nün gözetimi altında yapılır
Özel tertibatlı aracın devredilmesi veya satılması halinde dikkat edilmesi gereken durumlar vardır.
Özel tertibatlı araç engelli kişi tarafından başka bir engelli kişiye devredilmesi için bir süre sınırı yoktur. Gümrük vergileri tahsil edilmeden devredilebilir.
Eğer aracı engelli bir kişi engelsiz bir kişiye verecekse önce serbest dolaşıma girmesi gerekir. Serbest dolaşıma girmediği takdirde satışı yapılamaz.
Özel tertibatlı araçların serbest dolaşıma girmesiyle 3 – 10 yıl arasında engeli olmayan başka birisine satıldığı takdirde gümrük vergileri alınır. 10 yıl sonrasında ise bu araçların satışında gümrük vergisi alınmaz.
Vergi muafiyetinden yararlanan engelli kişi vefat ettiğinde ne yapılmalı?
Özel tertibatlı aracı kullanan engelli kişi eğer vefat ederse varise verildiği takdirde gümrük vergileri alınmamaktadır. Varisler aracın kendi adına geçmesi için yeni bir trafik şahadetnamesi düzenlenmesini teminen veraset ilamı tarihinden itibaren altı ay içinde yetkili gümrük idaresine başvurması gerekir.
Özel tertibatlı aracı varis alan kişi başka bir kişiye süre olmadan devredip veya satabilir. Eğer araç engelli bir kişiye devredilecekse gümrük vergisi istenmez. Araç engeli olmayan bir kişiye satılacağı takdirde ise aracın serbest dolaşıma girmesiyle 5 yıl boyunca vergi tahsil edilir. 5 yıl sonunda ise bu araçların satışında gümrük vergisi alınmaz.
Araç varisten engelli bir kişiye devredildiğinde o kişide engeli olmayan başka bir kişiye aracın satışı mümkündür. Ancak aracın serbest dolaşıma girmesiyle üzerinden 10 geçtiyse bu satışlarda da gümrük vergisi aranmaz.
Vergi muafiyeti kapsamında engelli kişilerin ithal ettiği araçlar gümrük idaresinden izinsiz bir başkasına satıldığı yada devredildiği takdirde ne olur?
Eğer araç vergi muafiyetinden yararlanmayan bir kişiye, devredilmesi, satılması, kiralanması, ödün verilmesi gibi sebeplerden dolayı verildiği takdirde araç vergi muafiyetine girmediği için vergi tahsil edilir.
(SK)
Kaynak:Gümrük Rehberi
Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa
Vergi muafiyetinden yararlanmak için hangi belgeler gerekli?
İthal edilen engelli araçlar vergi muafiyetinden yararlanabilir mi?