Türkiye’ye iadesi sağlanan binlerce yıllık tarihi eserlerden Altın Taç ve Dağ Keçisi Figürini’nin tanıtımı törenle yapıldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Türkiye’ye iadesi sağlanan binlerce yıllık tarihi eserlerden Altın Taç ve Dağ Keçisi Figürini’nin tanıtım töreninde yaptığı konuşmada, terör olaylarında olduğu gibi, ülkelerin samimi iş birliğinin sağlanmaması halinde tarihi eser kaçakçılığının önüne tam manasıyla geçilebilmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Bakan Numan Kurtulmuş: “Eserlerimizin peşine hafiye gibi takılıyoruz. Bunlarla ilgili süreçleri ciddiyetle takip ediyor ve sonunda listemizde olan eserlerin Türkiye’ye gelebilmesini temin etmek için gayret sarf ederek sonuç alıyoruz. Beklediğimiz eser sayısı 56’dan 55’e düşmüştür. Bu eserlerimizi de inşallah en kısa sürede getirmek için gayretlerimizi artıracağız.” Dedi
İskoçya’dan geçtiğimiz hafta Türkiye’ye getirilen 2 bin 400 yıllık Karya Dönemi’ne ait Altın Taç’ın müzelerimize değer katacağını dile getiren Bakan Kurtulmuş, eserin çok nadide ve dünya ölçeğinde belki de benzeri olmayan eserlerden birisi olabileceğini kaydetti. Altın Taç eserinin, döneminin çok zenginlerinden birisinin mezarına bırakılmış bir hatıra olduğunun anlaşıldığını belirten Bakan Kurtulmuş, Türkiye’de binlerce yıllık eserlerin görkeminin günümüzde artık görülemediğine işaret etti.
Erzurum’daki müzeden kaçırılarak yurt dışına çıkarılan Dağ Keçisi Figürini’nin geri getirilmesi için büyük mücadeleler verildiğini anlatan Bakan Kurtulmuş, bu tarihi eserin de yaklaşık olarak M.Ö. 2 binli yıllara tarihlendirildiğini kaydetti.
Binlerce yıllık geçmişe sahip olan iki değerli eser Ankara’da Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergileniyor.
Kaynak: www.kultur.gov.tr