Uçaǧı rötar yapan yolcuya hakkı olan ödemeyi yapmamak için ne tür oyunlar döndüğü Almanya’da ortaya çıktı. Paranızdan olmak istemiyorsanız bu uyarılara dikkat.
WDR kanalında yayınlanan haber programında Air Berlin’in yolcuya hakkı olan parayı vermemek için ne tür yollara başvurduğu gözler önüne serildi.
Kurallar gereği uçağı 3 saatten fazla rötar yapan yolcuların havayolu şirketinden tazminat alma hakkı var. Bu miktar yolculuğun mesafesine göre 600 Euro’ya kadar çıkabiliyor. Yolcunun bunun için başvuruda bulunması gerekiyor.
Muhabirler, Air Berlin’in telefon hizmet hattını arayan yolcuların kasıtlı olarak yanlış yönlendirdiğini ve oyuna getirildiğini belgelediler. Gelen şikayetleri değerlendiren Alman gazeteciler, Air Berlin’in telefon hizmet bölümünde çalışma vaadiyle sunulan seminerlere katıldılar. Burada ise müşteriyle nasıl konuşulması gerektiği yönüne talimatlar aldılar. Çıkan sonuç şu: Çalışanlara „müşteriyi mümkün olduğunca oyalayın, eksik bilgiler verin, yanlış yönlendirin“ talimatı veriliyor. Örneğin yolcuya hangi durumlarda tazminat alabileceği bile söylenmiyor.
Sonuçları „Air Berlin’in gizli oyunları“ şeklinde kamuoyu ile paylaşan haber programı sorumlularına göre havayolu şirketinin bunu yapmasındaki neden şu: „Meydana gelen gecikmelerden dolayı yolculara her yıl milyonlarca Euro tazminat ödenmesi gerekiyor. Ancak yolcular eksik bilgi nedeniyle hakkını aramazsa bu para havayolu şirketine kalıyor. İddiaya göre tazminat hakkı olan yolculardan yüzde 90’ı bu haktan faydalanmıyor. Air Berlin ise bu yüzde 90’lık kesim sayesinde tasarruf yapmış oluyor.
Almanya’daki tüketiciyi koruma dernekleri sık sık hatırlatmada bulunarak yolcunun parasını nasıl geri alabileceğini vurguluyorlar. İşte tavsiyeler:
Uçağınızın geç kalkacağını öğrenseniz bile check in işlemlerini yapın. Yani isminiz uçuş işlemlerine dahil edinsin ki saat kaçta havaalanında olduğunuz resmi kayıtlara geçsin. Alacağınız uçuş belgesini daha sonra delil olarak kullanabilirsiniz.
Uçuşunuzun rötar yaptığı veya tamamen kaldırıldığı yönünde şalterdeki görevliden yazılı bir onay isteyin. Bu belgede uçuş numarasının yanı sıra, tarih ve saat de yazmalı.
Uçaǧınız üç saatten fazla geciktiyse ve tazminat alma hakkının varsa hakkınızı mutlaka yazılı olarak arayın. Havayolu şirketinin telefon servisini arayarak bir sonuç elde edemeyebilirsiniz. Bunun için havayolu şirketinin merkezine yazılı başvurun ve elinizdeki delillerin fotokopisini de gönderin.
Örneğin Almanya’da tüketiciyi koruma derneklerinden ve bu konularla yakından ilgilenen arabulucu şirketlerden de yardım isteyebilirsiniz.