Yolculukta araç tutmasına karşı ne yapmalı?
Sıla yolu hazırlıkları sürerken, uzun araç yolculuklarından etkilenenler için de stresli günler başladı. Bazı insanları çokça etkileyen, bazı insanlarda ise görülmeyen araç tutmasının (Hareket Hastalığı) etkilerini azaltmak için bir takım önlemler almak mümkün. Hayati bir tehlike yaratmamasına karşın yaşam kalitesini ciddi oranda düşürebilen bu rahatsızlık, genellikle gemi ve kara taşıtlarıyla yapılan uzun yolculuklarda mide bulantısı, kusma, terleme ve baş ağrısı gibi semptomlarla kendisini gösterir.
Araç tutması neden kaynaklanır?
Bugün günlük hayatlarımızın vazgeçilmez bir parçası olan ulaşım araçları, insanlık tarihi için oldukça yeni sayılır. Eski zamanlardan bugüne yürüyerek hareket etmeye alışmış insan vücudunun, araçla yolculuğa henüz tam olarak adapte olabildiği söylenemez. Hakkında birçok teori olmasına karşın, en çok kabul gören, araç tutmasının yolculuk sırasında insan vücudunun görsel referanslarla iç kulak gibi fiziksel referansların çelişmesine verdiği tepki olduğudur. Peki araç tutmasında muzdarip kişiler ne yapmalı?
Yolculuk öncesi
Araç tutmasına yatkın kişilerin yolculuk öncesi baharatlı ve ağır yemeklerden uzak durması öneriliyor. Aynı zamanda keskin kokuya sahip parfüm ve kozmetik ürünlerden kaçınmak da fayda sağlayabiliyor. Bazı kişiler zencefil ve nanenin kendilerinde taşıt tutmasının etkilerini azalttığını söylerken, tuzlu kraker ve maden suyu da etkilerin azalmasına yardımcı olabiliyor.
Yolculuk sırasında
Araç tutmasına yatkın kişilerin yapması gereken en önemli şey, ön koltukta yolculuk yapmak ve hatta mümkünse aracı kullanmak. İleride uzak bir noktaya bakmak görsel ve fiziksel referansların eşleşmesine yardımcı olarak, rahatlatıcı etki gösterir. Araç tutmasına yatkın kişilerin kesinlikle yapmaması gereken şey ise yolculuk sırasında tablet, bilgisayar, kitap ve telefon gibi yakın mesafeye odaklanma ve dikkat gerektiren şeylerle ilgilenmek.
Önlemlere rağmen şikayetiniz geçmiyorsa
Birçok kişide daha fazla yolculuk yapmak ve önerilen önlemleri uygulamak şikayetleri azaltırken, bazı kişilerde taşıt tutmasını kolayca yenmek mümkün olmayabiliyor. Eğer şikayetiniz uzun süredir devam ediyor ve hatta artıyorsa, doktora danışmak faydalı olacaktır. Kesin ve net tedavisi tartışmalı olsa da, doktorun önereceği bir takım ilaç ve tedaviler ciddi oranda rahatlama sağlayabilir. Bazı ülkelerde eczanelerden reçetesiz olarak da alınabilecek ilaçların da semptomların bastırılmasında faydalı olduğu biliniyor.
(SA)