İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan trafik indeksi araştırması, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Avrasya Tüneli’nin kıtalararası köprü geçiş trafiğine etkisini saptadı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı mühendisleri tarafından geliştirilen “Trafik Yoğunluk İndeksi” modeli kullanılarak yapılan araştırma ile, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Avrasya Tüneli’nin kıtalararası geçiş trafiği üzerindeki etkisi araştırıldı.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılmasıyla birlikte Fatih Sultan Mehmet Köprüsü (FSM) trafiğinde %80 oranında rahatlama gözlemlenirken, Avrasya Tüneli’nin açılmasıyla birlikte 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün trafiğinde %30 oranında rahatlama gözlemlendi.
Seyahat süreleri %40 azaldı
Araştırma kapsamında; 2016 yılı Ocak-Ekim ayları arasındaki YSS Köprüsü’nün açılışından önceki ve sonraki seyahat süreleri incelendi. FSM Köprüsü Avrupa-Anadolu seyahat süresinde %42 kısalma,
Anadolu-Avrupa yönünde ise, %28’e varan oranlarda kısalma olduğu gözlemlendi.
Ortalama hız %30 arttı
Araştırmada, Avrasya Tüneli’nin açılışından önceki 2016 yılı Ekim-Aralık ayları arasındaki ortalama hızlar da incelendi. Avrasya Tüneli ve revize edilen sahil yolunun, köprü geçişleri ile D100 ve TEM güzergahlarındaki trafikte hissedilir rahatlama sağladığı görüldü.
Avrasya Tüneli açıldıktan sonra; 15 Temmuz Şehitler Köprüsü Anadolu-Avrupa yönünde (akşam zirve saatte) ortalama hızlarda %30’a varan oranlarda artış ve seyahat süresinde %23’e varan oranlarda kısalma, Avrupa-Anadolu yönünde ortalama hızlarda %17’ye varan artış ve seyahat süresinde %13’e varan kısalma olduğu gözlemlendi.