Almanya’daki Türk vatandaşlarını dolandırmaya yönelik gönderilen mektuplara sakın kanmayın, para yatırmayın. Detaylar haberde…
BKA (Almanya Federal Emniyet Teşkilatı) resmi internet sayfasından yaptığı duyuruyla vatandaşlarını dikkatli olmaları ve bu tür bir mektup gelmesi durumunda en yakın emniyet merkezine başvurmaları konusunda uyardı. BKA ayrıca Türk vatandaşlarının nasıl dolandırıldığı, dolandırıcıların nasıl bir yol ve yöntem izlediklerini de açıkladı.
Nasıl Dolandırıyorlar ?
BKA’nın yaptığı bilgilendirmeye göre; dolandırıcılar, Almanya geneline Türkiye’deki ve özellikle İstanbul’daki en Üst Mahkemelerden mektubun gönderildiğini iddia ettikleri sahte mektuplarla beş haneli rakamlara ulaşan paralar istiyorlar.
Sahte mektuplarda, mektup gönderdikleri kişinin “Tutuklama kararı olduğu ve bu kararın Türkiye Hükümeti’ne bildirildiği’’ yazıyor.
Ayrıca gönderilen sahte mektuplarda “Mektup gönderilen kişiler sözde İstanbul’da yapılacağı belirtilen bir duruşmaya davet ediliyor, tutuklanmamaları için en kısada sürede bu beş basamaklı yüksek meblayı, kefalet ücretlerini acilen ödemeleri isteniyor.
Dolandırıcılar mektuba Federal Emniyet Teşkilatı tarafından yazıldığını öne sürdükleri bir de sözde ‘’Gizlilik Anlaşması’’ ekliyorlar. Federal Emniyet Teşkilatı çalışanıyla bağlantı kurun deniliyor, Frankfurt kodunda bir telefon numarası bildiriliyor. Yetkililer verilen bu telefon numarasının arkasında yurtdışındaki çağrı merkezlerinin olduğunu söylediler ve bu tür mektupların dolandırıcılık amaçlı gönderildiğinin altını çizdiler.
Sahte mektuplarda Türk vatandaşlarını ne ile suçluyorlar?
Gönderilen sahte mektuplarda kişilere; Soraplex isimli şirket adına ‘’para aklamak’’, yine aynı şirketin internet sitesi üzerinden “çocuklara yönelik pornagrafik içerik yaymak’’, “terör örgütleriyle bağlantılı olmak’’ suçlarından İstanbul’un en yüksek mahkemelerinde yargılandıkları, haklarında tutuklama kararı çıktığı ve tutuklanmamaları için acilen yüksek meblağlarda kefalet ücreti yatırmaları gerektiği bildiriliyor.
Ne Yapılması Gerekiyor?
Federal Emniyet Teşkilatı’nca DW Türkçe’ye yapılan ve Sözcü Gazetesi’nde de geniş yer verilen haberde yetkililer; “Mektupların Almanya genelinde tüm bölgelere gönderildiğini, sadece Türk kökenli vatandaşlara gönderildiği konusunda bir tespit bulunmadığını belirttiler. Polise intikal eden mektuplarla ilgili işlemler Eyalet Emniyetleri düzeyinde gerçekleştiği, bu ve benzeri mektup alan kişilerin en yakın Emniyet Merkezi’ne başvurmaları gerektiğini, mektuba karşılık vermemelerini ve mektuptaki telefon numaralarını aramamalarını, tavsiye ettiler.
Alman yetkililer “Size baskı uygulasalar da devletle sorun yaşayacağınız tehdidinde bulunsalar da sakın güvensizliğe kapılmayın, en yakın Emniyet Merkezine başvurun” dediler.
Haber: Meryem AKTAŞ
- Haberleri kaçırmamak için sayfamızı takip edin: www.facebook.com/turizmavrupa